Hodina diplomacie v Divadle Viola rozhoduje o osudu Paříže

Hodina diplomacie v Divadle Viola (zdroj: ČT24)

Osudový dialog, který zachránil Paříž, vedou v pražském Divadle Viola. Hra Hodina diplomacie rekapituluje události ze srpna 1944, kdy mělo francouzské město na rozkaz Hitlera shořet. V komorním dramatu jeho osud závisí na hercích Janu Šťastném a Hanuši Borovi.

24. srpna 1944 stály spojenecké jednotky před Paříží.  Velitel tamních německých sil, generál Dietrich von Choltitz, obdržel od Hitlera jasný rozkaz: Paříž udržet, nebo změnit v hromadu trosek. Navždy tak měly zmizet Notre-Dame, Louvre i Eiffelova věž.

„Vůbec jsem netušil, že Paříž tak, jak ji známe dnes, už vlastně neměla existovat. Že stačily hodiny, možná minuty, k tomu, aby lehla popelem,“ přiznává Jan Šťastný, představitel Dietricha von Choltitze.  

Nacistický generál se ale vzepřel a město ušetřil. Údajně díky švédskému konzulovi Raoulu Nordlingovi. „Přestože to byl Švéd a pracoval ve švédských službách celý život, narodil se v Paříži a Paříž miloval,“ přiblížil svou postavu herec Hanuš Bor. 

Drama, které se vedlo o Paříž, inspirovalo spisovatele i filmaře. Už v roce 1964 napsali Dominique Lapierre a Larry Collins dokumentární knihu Hoří už Paříž? Název odkazuje na otázku, kterou měl Adolf Hitler položit  von Choltitzovi během jejich posledního telefonického rozhovoru. V roce 1966 byl natočen stejnojmenný film, v němž si zahrál třeba Alain Delon nebo Jean-Paul Belmondo. 

Před osmi lety pak měla ve Francii premiéru hra Diplomacie od Cyrila Gelyho. I podle ní vznikl celovečerní film a nyní i inscenace v Divadle Viola v režii Radovana Lipuse.

Je dobré si připomenout a i uvědomit, jak jsou věci nesamozřejmé, jak nás dělí tenký vlásek od nebytí. Nejen lidi, ale i města.
Radovan Lipus
režisér

Boj o Paříž skončil 25. srpna 1944. Město osvobodila 2. obrněná divize generála Leclerca a Svobodní Francouzi. Drama, které tomuto dni předcházelo, připomíná Divadlo Viola od 18. března.