Filmová upoutávka týdne: Pódium si zabírá Elton John. Režisér si žánr ozkoušel už s Bohemian Rhapsody

Režisér Dexter Fletcher loni dokončoval práce na filmu Bohemian Rhapsody, ze kterého se stal velký hit oživující věhlas kapely Queen a jejího frontmana Freddieho Mercuryho. V žánru Fletcher zůstává, už letos uvede do kin další příběh hudební ikony, tentokrát Eltona Johna ve filmu nazvaném Rocketman.

Rocket Man je píseň z roku 1972, která se počítá mezi největší hity britského zpěváka, skladatele a klavíristy Eltona Johna. Skladba teď dala název i jeho životopisnému snímku, který vznikl v režii Dextera Fletchera. Pro tohoto britského tvůrce jde o jeden z nemnoha režijních počinů, daleko častěji se s ním diváci mohli setkat jako s hercem, a to vedlejších rolí. V branži se pohybuje od dětství, úlohu měl už ve Sloním muži Davida Lynche v roce 1980, později často spolupracoval s Matthewem Vaughnem na filmech Po krk v extázi, Hvězdný prach a Kick-Ass.

Když režíroval poprvé, vzniklo drama Divoký Bill, v němž sledoval, jak se zločinec snaží být otcem. To byl rok 2011, o dva roky později uvedl muzikál Slunce nad Leithem, v němž jsou s běžným britským životem zase konfrontováni navrátilci z Afghánistánu. Zatím největší pozornost vzbudil s komediálním životopisem ze světa sportu Orel Eddie, v němž přiblížil skokana na lyžích Michaela Edwardse. 

Film Rocketman
Zdroj: CinemArt

Toho ztvárnil mladý britský herec Taron Egerton, kterého proslavila komiksová adaptace Kingsman: Tajná služba, jež natočil již dříve zmíněný Matthew Vaughn. A právě Egerton opět spolupracoval s Fletcherem na životopisu o Eltonu Johnovi, když se ujal ústřední role.

V mezičase ale Fletcherovi připadla ještě jedna režijní práce, i když v titulcích ho diváci mohli vidět jenom na producentské pozici. Dokončoval totiž natáčení snímku Bohemian Rhapsody, kde kvůli problémům skončil režisér Bryan Singer.

Pro Fletchera to znamená podíl na překvapivém hitu, který po světě utržil přes 854 milionů dolarů, stal se nejvýdělečnějším hudebním životopisem, usiluje o Oscara za nejlepší film a v Česku přepsal žebříček nejnavštěvovanějších snímků v novodobé historii. Rocketman může ukázat, jestli je mezi diváky skutečně hlad po příbězích tvůrců populárních písniček, nebo jestli šlo o jednorázový fenomén.

Slavný a extravagantní

Pokud jde o skutečného Eltona Johna, hudba pro něj byla vášní už od mládí. Začínal v šedesátých letech hrou na piano v hospodě, ale vypracoval se na jednoho z nejvýraznějších muzikantů, pro jehož vystoupení byla příznačná velká míra výstřednosti zahrnující pestré kostýmy i bizarní paruky. Své rodné jméno Reginald Kenneth Dwight si změnil na pseudonym, který vytvořil z křestních jmen hráčů jeho kapely Bluesology – Eltona Deana a Johna Baldryho.

První album vydal na sklonku šedesátých let a dodnes jeho diskografie čítá přes čtyři desítky kousků. Poslední desku nazvanou Wonderful Crazy Night vydal v roce 2016. Jeho dlouholetým spolupracovníkem je textař Bernie Taupin.

Elton John
Zdroj: Caitlin Ochs/Reuters

Elton John se vedle skladby Rocket Man proslavil také hity Crocodile Rock, Daniel, Sacrifice nebo Candle In The Wind. Píseň Can You Feel the Love Tonight, která zazněla ve filmu Lví král, mu zase vynesla oscarové ocenění. V Praze poprvé vystoupil ještě v době komunismu v roce 1984. V Česku však opakovaně koncertoval i později.

Založil také nadaci na pomoc nemocným AIDS a usiloval o legalizaci sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Sám v roce 2005 vstoupil do registrovaného partnerství s kanadským režisérem Davidem Furnishem, jenž mu pomohl skoncovat s drogami. O devět let později uzavřeli i sňatek poté, co se ve Velké Británii změnily zákony.