Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.

Robert Sedláček k nominacím a cenám od filmové kritiky za předchozí snímky (Největší z Čechů a Rodina je základ státu) přidal při hodnocení roku 2018 další. Česká kritika nejlepším filmem shledala drama Jan Palach. Podle scénáře Evy Kantůrkové se v něm Sedláček pokusil proniknout do mysli studenta, který se rozhodl obětovat pro národ.

Trailer: Jan Palach (zdroj: ČT24)

Český filmař ze Slovinska Olmo Omerzu ve všech svých filmech prokazuje porozumění pro střet dospívajících se světem dospělých a jejich hrami na pravdu a lež. Platí to i pro zimní road movie Všechno bude, do něhož (také ne poprvé) obsadil do role teenagerů neherce. Oba (Tomáš Mrvík a Jan František Uher) jsou nominováni na Českého lva a Omerzuovi za režii, jakou vedl nejen je, patří cena pro nejlepšího režiséra.

I česká komedie může být chytrá, připomněl podle kritiků scénář ke komedii Chata na prodej – a proto je nejlepším scénářem loňského roku. Příběh o rodině, kterou na společný víkend svede dohromady prodávaná nemovitost, napsali Lucie Bokšteflová a Tomáš Pavlíček, jenž Chatu na prodej také režíroval.

Nejlepším hercem byl vyhlášen slovenský herec Martin Huba. Už podruhé ztvárnil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nejprve v televizním cyklu České století, loni také v Hovorech s TGM. Ty natočil Jakub Červenka jako svůj režijní debut podle scénáře historika Pavla Kosatíka, což mu vyneslo označení objev roku.

Červenkův film stojí pouze na rozhovoru Masaryka a spisovatele Karla Čapka, z jehož knihy vychází. „Starý chlap už nemá morální právo očekávat mnoho radostí. A nikdy jsem netušil, že se mi v tomto předzralém věku dostane radosti od profesora Masaryka – střetnutí s jeho myšlenkami, askezí, dost těžko vybojovanou láskou od českého národa,“ uvedl ke své roli při přebírání ceny Martin Huba.

Připomněl také, u příležitosti nedávného stého výročí vzniku Československa, Masarykův výrok: Nebát se a nekrást. Podle herce je třeba neměnit tuto původní ideu na „nebát se a krást“, jak se bohužel děje. 

Nejlepší herečkou loňského roku je Jenovéfa Boková. I jí ocenění přinesla role v režijní celovečerní prvotině, tentokrát Beaty Parkanové. Právě prostřednictvím hlavní postavy nejisté a tápavé Anežky, kterou Boková představuje, prožívají diváci Chvilky s její rodinou a pronikají do vzájemných vztahů.

Z loňským dokumentů kritiky nejvíce zaujal zneklidňující snímek Až přijde válka. Jan Gebert v něm pronikl do domobrany Slovenskí Branci a přinesl sondu do motivů, které mladé lidi vedou k extremistickým názorům. 

Za audiovizuální počin si cenu odnáší Jan Švankmajer. Filmařský solitér, který se hlásí k surrealismu a propojuje film a výtvarné umění, byl oceněn za výtvarnou stylizaci snímku Hmyz. Svého údajně posledního celovečerního filmu.

Zlato v kategorii Mimo kino, která si všímá televizních či on-line počinů, získal dokument o českém olympijském zlatu Nagano Tapes. Jeho režisér Ondřej Hudeček před tímto prvním celovečerním počinem svůj talent prokázal už před čtyřmi lety, kdy obdržel Českého lva za studentský film Furiant o dramatikovi Ladislavu Stroupežnickém.

  • Nejlepší film:
    Domestik – Jakub Jíra (producent)
    Jan Palach – Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa (producenti)
    Všechno bude – Jiří Konečný (producent)
  • Nejlepší dokument:
    Až přijde válka – Jan Gebert
    King Skate – Šimon Šafránek
    Nic jako dřív – Lukáš Kokeš, Klára Tasovská
  • Nejlepší režie:
    Domestik – Adam Sedlák
    Jan Palach – Robert Sedláček
    Všechno bude – Olmo Omerzu
  • Nejlepší scénář:
    Chata na prodej – Tomáš Pavlíček, Lucie Bokšteflová
    Jan Palach – Eva Kantůrková
    Všechno bude – Petr Pýcha
  • Nejlepší herečka:
    Domestik – Tereza Hofová
    Chvilky – Jenovéfa Boková
    Jan Palach – Zuzana Bydžovská
  • Nejlepší herec:
    Hastrman – Karel Dobrý
    Hovory s TGM – Martin Huba
    Jan Palach – Viktor Zavadil
  • Audiovizuální počin:
    Domestik, zvukový design – Jan Šulcek, Jakub Jurásek
    Hmyz, výtvarná stylizace – Jan Švankmajer
    Nic jako dřív, kamera – Lukáš Kokeš 
  • Mimo kino:
    Dukla 61 – David Ondříček, Jakub Režný, Matěj Podzimek
    Nagano Tapes – Ondřej Hudeček, Jon Weinbach
    Rédl – Jan Hřebejk, Miro Šifra
  • Cena innogy pro objev roku:
    Jakub Červenka – Hovory s TGM
    Beata Parkanová – Chvilky
    Viktor Zavadil – Jan Palach