Japonské úřady prověřují krysy s deštníkem. Mohly by být Banksyho

V centru Tokia se objevily nasprejované krysy s deštníkem, které jsou typickým motivem pro jednoho z nejznámějších graffiti umělců. Japonské úřady se snaží nyní ověřit, jestli jsou opravdu dílem tohoto britského tvůrce. Banksy svou identitu tají, jeho tvorba se ale prodává za statisíce dolarů.

„Existuje jistá pravděpodobnost, že je to Banksy… Nevíme ale, jestli máme v Japonsku nějakého experta na tohoto umělce,“ uvedl představitele města Kodži Sugijama. Pravost graffiti je tak obtížné ověřit.

Úřady navíc netuší, kdy se nasprejované krysy na jednom z městských technických zařízení objevily.  Vzhledem k tomu, že graffiti už je trochu omšelé, umístil ho sem Banksy nebo jeho napodobitel pravděpodobně už před nějakým časem. 

„Příslušníci bezpečnostních služeb o tom obrázku vědí již delší dobu, evidentně je ale nenapadlo spojovat ho s Banksym,“ uvedl Sugijama. Úřady na graffiti upozornili místní obyvatelé v prosinci loňského roku.

Teď už si nasprejované dílo nikdo prohlédnout nemůže. Plechovou desku, na které bylo vytvořeno, město nechalo odmontovat a uschovat.