Z Jurského parku za jazzovou legendou. Český národní symfonický orchestr chce zdolat další mety

Jan Hasenöhrl hostem pořadu Události v kultuře (zdroj: ČT24)

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) loni oslavil čtvrtstoletí. Poprvé vystoupil v proslulé koncertní síni Royal Albert Hall, spolupracoval s Goranem Bregovičem nebo zahrál poctu Miloši Formanovi na festivalu v Karlových Varech. Očekávané vrcholy nového roku 2019 v rozhovoru pro Události v kultuře představil ředitel a trumpetista ČNSO Jan Hasenöhrl.

Ovace v Royal Albert Hall byly špička kariéry, nebo jedna z dalších met?

Jedna z dalších met, myslím si. Byl to splněný sen, dostat se tam, samozřejmě, ale jsou už další mety, které hodláme ztéci.

Hráli jste živě například hudbu k filmu Jurský park od režiséra Stevena Spielberga. Co vám to dává? Nevyčerpává tohle turné orchestr až příliš?

Je to velmi náročné, máte naprostou pravdu. Orchestr je vytížený vlastně denodenně. Máme volno zhruba jeden den v týdnu. A partitura zejména Jurského parku je velmi náročná, pro žestě, pro všechny.

Znovu budete hrát s Enniem Morriconem, což je opravdu vaše dvorní spolupráce. Budete opět nahrávat novou filmovou hudbu?

Vypadá to, že budeme s mistrem točit ještě jeden soundtrack na jaře tohoto roku. Nevím název filmu, abych vám řekl pravdu, protože to ještě neví ani nikdo z produkce. Ale víme, že režisérem filmu je Giuseppe Tornatore.

Co vás bude letos víc zaměstnávat – živé hraní, nebo nahrávání?

Živé hraní, určitě. Už teď víme, že zhruba sto dní nebudeme v České republice. Jedeme do Spojených států, do Ománu nebo dvakrát do Velké Británie.

Máte v diáři nějaké slavné jméno, kromě těch, které už jsme vzpomenuli?

Máme hezké jméno pro Proms, a to je legenda Michel Legrand, kterému je dnes 86 let. Hrál s Milesem Davisem, s Gillespiem, se všemi jazzovými špičkami.

Co dává orchestru spolupráce se slavnými jmény?

My jsme za to moc vděční. Pokud toho člověka dobře vnímáte, tak ať chcete, nebo nechcete, profesně rostete, to v každém případě.

Goran Bregović po loňském koncertu s vámi nevyloučil spolupráci na novém albu, už se rýsuje?

Ještě ne, ale myslím, že to není naší vinou. Uvidíme.