Prostři mě! Reality show v Tramtarii je pořádně raw

Komedie o reality show v Divadle Tramtarie (zdroj: ČT24)

Divadlo Tramtarie se přihlásilo do reality show. V nové autorské komedii Prostři mě! rozebírá olomoucká scéna mediální současnost, jejíž součástí je manipulace s diváky i soutěžícími.

Publikum v divadle sleduje třicátou pátou sérii reality show, jejíž soutěžící jsou na tři měsíce zavřeni v domě plném skrytých kamer. Vidí i do zákulisí, kde se štáb snaží vyvolat mezi účastníky ponorku a zvednout tak mizernou sledovanost. Do hry o milion proto tajně nasadí i členku štábu, která má emoce patřičně rozdmýchat.

Hru napsal mladý dramatik Šimon Peták přímo pro soubor Divadla Tramtarie. Režie se ujala Hana Mikolášková. „Mým záměrem byla současná komedie o tématech, které hýbou Facebookem či Instagramem v mé sociální bublině. A zjistila jsem, že převažuje jídlo a všechny ty ezo, eko, bio a raw zdravé životní styly,“ podotýká režisérka.

Inscenace spojuje fenomén pořadů o vaření a mediální voyeurismus a zkoumá motivy toho, proč lidé mají potřebu nejen „šmírovat“ druhé, ale i se sami odhalovat. Prostři mě! je reality show plná strategií, intrik a obnažených emocí, otázkou podle tvůrců ovšem není, kdo z účastníků se stane vítězem, jako spíš to, jestli náhodou nejsou poraženi úplně všichni. 

Kde začíná a kde končí realita a opravdovost, se Divadlo Tramtarie ptá od premiéry 9. ledna.