Dobří hudebníci se vracejí. Letos v Česku zahraje Dylan, Sheeran i The Smashing Pumpkins

Ne nahrávky, ale především živé koncerty jsou dnes tím, co hudebníky živí a fanoušky nejvíce těší. „Čím dál víc kapel se vydalo na cesty, dělá delší turné. Pro kapely, které hrávaly dřív v Severní Americe a západní Evropě, už to teritorium nestačí,“ těží ze zájmu vyrazit ze studia mezi lidi podle hudebního publicisty Pavla Turka i české publikum. Koho v roce 2019 uslyší? Představujeme především velká jména zahraničních zpěváků a kapel, kteří se do Česka vracejí.

Americký písničkář a laureát Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan odehrál loni koncert v Brně, letos přijede do Prahy a ve Velkém sále Lucerny vystoupí hned třikrát mezi 7. a 9. dubnem. Přiveze zásadní skladby své kariéry a poslední desku Triplicate, na které po svém předělal americké klasiky od Sinatry nebo Crosbyho.

Další písničkář, tentokrát britský, obsadí 7. a 8. července letiště Letňany. Do Prahy se Ed Sheeran se vrací po čtyřech letech. Nositel Řádu britského impéria se čtyřmi soškami Grammy je na turné s deskou Divide.

České hlavní město si jako jednu ze tří set zastávek rozlučkového turné vybral Elton John. Na šňůru Farewell Yellow Brick Road vyjel loni v září, zakončí ji v roce 2021 v Severní Americe. V pražské O2 areně se staví 7. května.

Anglický zpěvák Sting byl v Česku naposledy loni v listopadu, kdy s jamajským hudebníkem Shaggym prozkoumával reggae v pražském Foru Karlín. 12. července se opět vrátí, tentokrát sám, a zahraje v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna.

Naopak poprvé na tuzemském pódiu vystoupí americká zpěvačka Ariana Grande. Právě při jejím koncertu před dvěma lety se v Manchesteru odpálil sebevražedný atentátník. O pocitech z tragické události se zpěvačka vypsala na desce Sweetener. Podle Billboard chart je tato nahrávka albem roku 2018. Pražské publikum si ji naživo poslechne 8. září.

Do Česka už také trefí jeden ze slavných „tří tenorů“ José Carreras. V doprovodu Českého národního symfonického orchestru zapěje 5. dubna v Praze, řídit se všichni budou dirigentskou taktovkou pěvcova synovce Davida Giméneze.

V osvědčené spolupráci se vrací Slash a Myles Kennedy. Americký kytarista po odchodu z Guns N' Roses hostoval v několika projektech, než se vydal na sólovou dráhu. S Kennedym, frontmanem kapely Alter Bridge, představí 9. února v Praze společnou desku Living the Dream.

Třicátiny v Praze 6. června oslaví americká kapela The Smashing Pumpkins, a to v původní sestavě. Hrát budou skladby z desek, které natočili před do začátku druhého milenia, tedy před svým rozpuštěním: od debutu Gish po album Machina.

Na své si přijdou i fanoušci tvrdé muziky. V červnu vystoupí ve svých legendárních maskách američtí Slipknot. Dva koncerty odehrají němečtí Rammstein (16. a 17. července) a Slayer se v Praze rozloučí s kariérou (25. června). Vrátí se i Metallica (18. srpna).

A své hlavní tváře oznámily už i některé festivaly. Například na pražský Metronom dorazí v červnu Morcheeba a Primal Scream, na Colours of Ostrava přijedou o měsíc později i bez nové desky The Cure