Paříž zabila dva Muchy jednou výstavou. Připomíná ho jako umělce ve Francii i mimo ni

Retrospektiva Alfonse Muchy v Paříži (zdroj: ČT24)

V Paříži začala velká retrospektivní výstava Alfonse Muchy. Secesní malíř se celosvětově proslavil nejprve svými plakáty, později i obrazy a užitým uměním. Podobně rozsáhlou instalaci Muchova díla bylo možné ve francouzské metropoli naposledy vidět počátkem osmdesátých let.

Před téměř čtyřiceti lety připomnělo Muchovu tvorbu prestižní Grand Palais na Champs-Élysées. V současnosti se mohou na dvě stovky jeho uměleckých děl podívat návštěvníci podobně věhlasného Lucemburského muzea.

V nedaleké Rue du Val-de-Grâce prožil Mucha své nejšťastnější období v Paříži. Do města přitahujícího umělce přišel v roce 1887 jako student a našel práci jako ilustrátor a grafik. Průlom v jeho kariéře znamenal plakát, který vytvořil pro divadelní hru se Sarah Bernhardtovou. Přinesl mu obrovský úspěch a znamenal pozvánku do pařížského uměleckého světa. 

Retrospektiva Muchových děl je rozdělená do šesti sekcí. Začíná sice malířovým příchodem do Paříže, ale chce ukázat, že pařížským obdobím pestrost jeho výtvarné tvorby nekončí. I následně při pobytu v Americe a po přestěhování do Čech se tento všestranný umělec věnoval rovněž grafice, sochařství, návrhům šperků i užitému umění.

„Tato výstava pomůže širokému publiku i Muchovým obdivovatelům ukázat, o co se snažil a co je základem jeho tvorby,“ věří kurátorka Tomoko Satoová.

V Lucemburském muzeu Alfonse Muchu připomínají až do 27. ledna příštího roku. Nicméně ani poté jeho tvorba z Paříže nezmizí, na Muchovy typické secesní motivy tu lze narazit na pohledech i na krabičkách od sušenek.