Recenze: Není všechno zlato, co se třpytí. Ani muži, obává se Kleopatra

Kleopatra vládne v La Fabrice (zdroj: ČT24)

Pražská La Fabrika uvádí novinku Petra Kolečka Kleopatra. Jitku Čvančarovou coby smyslnou vládkyni a Michala Malátného v trojroli odlišných partnerů zrežíroval Ondřej Pavelka, který využil pěveckého potenciálu obou protagonistů. Společně připravili zábavnou hru se zpěvy a pitím plechovkového piva.

Autor komedie s nadhledem a humorem sobě vlastním namíchal koktejl faktů, legend a současných odkazů. „Kleopatra svým příběhem dráždila a dráždí lidstvo dodnes. Je nepopiratelné, že mocná egyptská královna makedonsko-řeckého původu z dynastie Ptolemaiovců skutečně oplývala mimořádnou kombinací politického myšlení a ženského půvabu,“ komentují tvůrci výběr tématu. Jejich Kleopatra se stává říznou sexbombou s provokativně vulgární mluvou a feministickými názory. 

Od počátku inscenace navazuje hrdinka přímý kontakt s publikem, když ho zapojuje i do své kosmetické úpravy zevnějšku. Finální make-up dotváří monumentální zjev persony v kožichu a módním společenském outfitu. Kleopatra v posloupnosti obrazů figuruje jako milenka, vůdkyně, matka i sebevražedkyně.

„Pyramidy postavili ufoni, chlapi by to nikdy nedokázali,“ říká ve hře královna a pomlouvá dávné i současné muže naráz. Navíc prý nosí ponožky v žabkách, hrůza! Vizuální kontrast neohrožené Kleopatry a jejího mužského protihráče (Ptolemaios XIII., Gaius Julius Caesar, Marcus Antonius) vytváří spojnici tří rozdílných příběhů.

Nablýskaná show

Scénografický koncept Jaroslava Bönische a Jana Toboly užívá velký podsvícený kvádr v centru jeviště. Výškové pódium dekoruje tu „šoupára“, tu projekce s ornamenty či hieroglyfy. Scénu okupují nafukovací krokodýlové, hraje i dětský kočárek nebo plyšový had.

Michal Malátný, Jitka Čvančarová
Zdroj: Patrik Borecký/La Fabrika

Celkový vjem je hodně popový, odlehčený. Znalci Kolečkových her možná vzpomenou na jeho ostravskou Britney goes to heaven (2006) v režii Daniela Špinara. Kleopatra má podobu scénické show, slyšíte úryvky z hitů kapely Chinaski, kostýmní výprava se blýská zlatou látkou v kontrastu k černé. Zlato, ta věčná hodnota, devalvovaná civilizací k pouťovým tretkám…

Fatální Kleopatru můžou diváci v holešovické La Fabrice potkat při nejbližší repríze 14. února.