Dříve pro maso, dnes do galerie. Za uměním se lidé v Brně vydávají do průmyslových zón

Galerie Artikle vznikla v průmyslové zóně jižního Brna (zdroj: ČT24)

Současné české a slovenské umění ukazuje nová galerie Artikle v Brně. Na rozdíl od většiny ostatních ji návštěvníci nenajdou v centru města, ale v jedné z průmyslových zón. Přenést umění do industriální oblasti není úplně neobvyklé. Jen v Brně fungují v podobné oblasti minimálně další dvě výstavní místa.

V průmyslové zóně v jižní části Brna kdysi bývala městská jatka. Dnes je připomínají už jen názvy ulic jako Porážka nebo Masná burza. Lidé sem už nechodí pro maso, ale pracovat do některé z mnoha zdejších firem.

A po práci mohou nově navštívit i galerii Artikle. „Viděli jsme v této oblasti města potenciál toho, že se bude rozvíjet – jak kulturně, tak obchodně. Naše volba tak padla na zrekonstruování bývalých skladů,“ přiblížil galerista Jozef Štolfa.

Svá díla tu vystavuje Samuel Paučo, kterému industriální prostředí nevadí. „Je to standard, který funguje všude ve světě,“ řekl umělec. A taky téměř už standard pro ulici Masnou. Jen o sto metrů dál mohou zájemci navštívit další výstavu v prostorách centra Industra, které vzniklo v areálu brněnských mrazíren. Aktuálně tam vystavuje mladá slovenská výtvarnice Kristína Bukovčáková. 

Průmyslové objekty stále častěji slouží kultuře

Podle odborníka na současné umění je zakládání galerií v takovýchto částech města jednodušší, v rozlehlých halách je totiž minimum překážek. „Pokud máte prostor, který předtím sloužil nějaké průmyslové výrobě, tak ho takovému účelu přizpůsobíte daleko snadněji než třeba bývalý měšťanský byt,“ uvedl Jan Zálešák z Fakulty výtvarných umění VUT.

Některé koncepty takových galerií souvisejí přímo s místem, na kterém vznikly. Například galerie Valchařská se nachází ve starém průmyslovém areálu přímo v prostorách Tiskárny Helbich. V přízemí budovy pracovníci tisknou kromě jiného taky katalogy a knihy o výstavách, které jsou o patro výš.

Mezi další brněnské „továrny s uměním“ patří Fait Gallery v bývalé slévárně Ve Vaňkovce nebo stometrová hala Malé Ameriky v těsné blízkosti brněnského nádraží. V prostorách bývalého lihovaru v Pekařské ulici se nachází kreativní centrum The Distillery. Na Křenové ulici je Mosilana HUB, prostor pro kreativní profese, architekty, fotografy, umělce a designéry. Industriální duši má také kavárna, cyklodílna a kulturní scéna pod železnicí v ulici Dornych s názvem Bajkazyl.