Básník Josef Kainar je štamgastem v ostravském Divadle loutek

Divadlo loutek Ostrava se inspirovalo Kainarem (zdroj: ČT24)

Hold básníku Josefu Kainarovi, od jehož narození letos uplynulo sto let, vzdává ostravské Divadlo loutek. Jedenáct písní, které Kainar složil nebo otextoval, pomáhá na jevišti odvyprávět jeho životní příběh. Jedna z nejznámějších básní se dostala i do názvu této hudební hry – Stříhali dohola Josefa Kainara.

Příběh se začíná odehrávat ve vylidněné noční kavárně připomínající ostravskou kavárnu Savoy, kde Kainar ve čtyřicátých letech pravidelně hrával na kytaru. O životě talentovaného básníka i hudebníka vypráví jeden z – loutkových – štamgastů. 

„Dozvíme se, že chtěl spáchat sebevraždu, což se mu naštěstí nepovedlo, co dělal za války nebo jak procházel školou s odřenýma ušima,“ prozradil herec Karel Růžička, který na ovládání ne úplně jednoduchou loutku vodí. 

Štamgast ví o básníkovi věci, které by měl vědět jen básník sám, na konci nostalgického vzpomínání se ukáže, že možná je dokonce básníkův duch. „Nakonec umře neumře, nevíme, jestli tam byl, nebo nebyl, ale zůstane po něm hodina vyprávění a krásné muziky,“ podotýká Růžička.

Stříhali dohola Josefa Kainara
Zdroj: Divadlo loutek Ostrava/Roman Polášek

Kainarovy texty s živou hudbou

Texty Josefa Kainara znají nejen čtenáři poezie. Nazpíval je Vladimír Mišík, Michal Prokop, Eva Olmerová, Jiří Suchý nebo Karel Plíhal. Na ostravském jevišti zazní v nových aranžích.

„Blues železničního mostu, Mrtvý vrabec, Bázlivá…, Kainarovy texty jsou opravdu krásné, mají svoji poetiku,“ vyjmenoval některé ze skladeb v představení Vlastimil Ondruška, který se ujal hudebního nastudování. V Divadle loutek je hrají za doprovodu živé hudby.

Kainarovy texty ve svém programu připomíná také pražské Divadlo v Dlouhé, které před pěti lety připravilo Kabaret Kainar-Kainar.