Divadlo v Dlouhé odtajní deníky puberťáka Adriana Molea

Tajný deník Adriana Molea jako divadlo (zdroj: ČT24)

Vyrůstá v osmdesátých letech, problémy ale řeší stejné jako současní dospívající. Věčný smolař Adrian Mole si o svých prvních láskách i hádkách s rodiči nepíše jen deník, ale vypráví o nich i v pražském Divadle v Dlouhé.

Adrianu Moleovi je přesně třináct a tři čtvrtě a říká o sobě, že je intelektuál. Všechny svoje zásadní myšlenky si proto zaznamenává do deníku. Tajné poznámky jsou dnes už spíš veřejným majetkem. V osmdesátých letech je vydala spisovatelka Sue Townsendová a od té doby si osobní zápisky Adriana Molea přečetly miliony lidí po celém světě. 

„Deníky Adriana Molea jsou přední knihou britské humoristické literatury a plným právem,“ domnívá se režisér pražské inscenace Miroslav Hanuš. Pubertální problémy se v nich mísí s neduhy celé společnosti, a to nejen té britské.

Hlavního hrdinu hraje čtyřicátník Martin Matejka. „Myslím, že jsem se v těch letech zaseknul stejně. Už jenom fyzicky stárnu, ale psychicky se více méně nikam nevracím, zůstávám tam, kde jsem se kdysi zabrzdil,“ není mu svět třináctiletého kluka prý až tak vzdálený. 

Adrian Mole řeší to, co všichni známe – první lásku, dospívání, mámu, která opouští rodinu, a tátu, který se s tím vyrovnává.
Martin Matejka
představitel Adriana Molea

Inscenace v divadle v Dlouhé je jednou z desítek divadelních adaptací příběhu o dospívajícím chlapci, od února ho hraje například i Městské divadlo v Mostě. Zápisky Adriana Molea se dočkaly v osmdesátých letech také seriálové podoby. 

Vydáno pod