Koncert pro oči. Michal Hrůza hrál pro neslyšící

Michal Hrůza hrál pro neslyšící (zdroj: ČT24)

Brněnské Divadlo na Orlí v neděli hostilo benefiční koncert, který dokázal, že sluch není jediná cesta k hudbě. Zpěváka Michala Hrůzu s kapelou doprovázela skupina Hands Dance z Janáčkovy akademie múzických umění, která písně tlumočila do znakového jazyka.

Vyjádřit melodii i slova písně pohybem se snaží tanečníci i zpěváci v hudebních klipech. K dokonalosti však toto umění dovádí skupina Hands Dance, která experimentuje s tlumočením hudby do znakového jazyka.

„My slyšící k tomu přispějeme tím, že víc rozumíme českému textu, takže vysvětlíme, o co v té písničce jde. Neslyšící nám pak opraví ty znaky. Pak si hrajeme s rytmem, takže tam jsou i taneční prvky a různá gesta,“ popisuje členka Hands Dance Radka Kulichová.

Neslyšící „posluchači“ pak píseň vnímají očima. Podle pohybu rozpoznají rytmus a pomocí znaků rozumějí textu. Umělecké, taneční tlumočení zároveň pomáhá neslyšícímu vnímat text pocitově.

Zachovat v písni tajemství

Pro nedělní koncert musela skupina Hands Dance natrénovat hned 16 písní Michala Hrůzy a jeho kapely. „Obecně texty pana Hrůzy jsou takové komplikované, takže člověk musí opravdu hodně přemýšlet, snažili jsme se v tlumočení zachovat určité tajemství,“ říká k tomu Radka Kulichová.

„Kromě toho, že se snažíme udělat akci, která je pro slyšící i neslyšící, tak jsme k tomu ještě přidružili benefiční rozměr celé akce,“ doplňuje autorka projektu Anna Kačabová z Nadace O2.

Unikátní „smyslů-plný“ koncert pořádala u příležitosti svého 20. výročí Linka pro neslyšící a nevidomé a u příležitosti svého 25. výročí ateliér Výchovná dramatika pro neslyšící DIFA JAMU. Výtěžek ze vstupného téměř 58 tisíc korun bude věnován Centru pro dětský sluch Tamtam, které pomáhá rodinám s dětmi se sluchovým postižením.