Muzea, galerie, filmy. Lidé se smyslovým handicapem o kulturní prožitek nepřijdou

Události: Do muzea s mobilní aplikací pro neslyšící (zdroj: ČT24)

Národní muzeum připravilo novou mobilní aplikaci pro hluchoněmé. Ta zajístí, aby návštěvníci se smyslovým handicapem měli k dispozici stejné množství informací o stálých sbírkách jako běžný návštěvník.

V pokladně Národního muzea mají s tichými návštěvníky zkušenosti. „Jinou možnost nemáme. Buď používáme ruce a pak máme k dispozici prospekty,“ říká pokladní Alena Pospíchalová.

Plnohodnotný zážitek neslyšícím návštěvníkům poskytuje také nová mobilní aplikace, která je ke stažení na stránkách muzea. Popisky ve výstavě obsahují tzv. QR kód. Po jeho načtení se v přístroji objeví video s informacemi ke konkrétnímu exponátu.

„Díky aplikaci si můžu výstavu prohlédnout sama a v klidu. Mám času, kolik chci, protože další možnost je průvodce a tlumočník, které si musím objednat a pak přijít v přesný čas a přizpůsobit se,“ popisuje hluchoněmá návštěvnice muzea Markéta Maradová.

Socha pro nevidomé
Zdroj: ČT24

„Návštěvník s poruchami sluchu často česky neumí, český znakový jazyk je odlišný od češtiny, a proto přetlumočíme informace, které se tady mohou dozvědět, do jejich jazyka,“ dodává Marie Žáčková, pracovnice Národního muzea, z Úseku pro práci s veřejností.

Také nevidomí mají více možností

Muzea a galerie nezapomínají ani na návštěvníky se zrakovým handicapem. Třeba v Národopisném muzeu připravili pro nevidomé speciální část výstavy. Dotýkat se exponátů je dovoleno i v části stálé sbírky v Národní galerii.

„Každý návštěvník, který přijde, tak si může sochu ohmatat a zkusit si najít rysy tváře, prohlubně očí, nos,“ říká  kurátorka Národní galerie Michaela Císlerová.

Hmatovou expozici v Anežském klášteře chce galerie do budoucna rozšířit také o repliky obrazů. Program pro nevidomé pak nabízí i třeba pražská botanická zahrada nebo archeologická sbírka Východočeského muzea.

Sluchově i zrakově postižení mají v současné době možnost užít si také nový film Jana Svěráka Po strništi bos. Nevidomí díky sluchátkům, kde zazní vysvětlující komentáře namluvené herečkou Zuzanou Stivínovou. Neslyšící diváci naopak dostanou brýle, které umožňují číst titulky. Tyto pomůcky zatím nabízejí pouze tři kina v České republice, na týden mezi nimi bude také pražský Světozor.

Po strništi bos pro zrakově a sluchově postižené
Zdroj: ČT24
Vydáno pod