Plyšová vajíčka a nábytková háčka. Hotel Ještěd je originál

Hotel Ještěd vystavuje originální interiér (zdroj: ČT24)

Stejně jako samotná stavba hotelu Ještěd je architektonicky hodnotné i jeho dobové vybavení. Nábytek a další interiérové prvky, které pro veřejnost běžně nejsou k vidění, proto nyní představuje výstava Ještěd originál ve vstupní hale hotelu.

„Neustále nás bombardují běžní turisté, že chtějí vidět něco z historie – a my jsme jim to teď nabídli, to byla hlavní myšlenka výstavy,“ vysvětlil ředitel hotelu Filip Hásek.

Nábytek pro stavbu architekta Karla Hubáčka navrhl Otakar Binar. Inspirovat se při tom nechal nezvyklým tvarem samotné budovy s vysílačem. I když byl limitovaný možnostmi tehdejší doby, vznikly originální, nadčasové kusy. Například pro hotelové pokoje navrhl systém takzvaných háček, nábytkové moduly umožňovaly jednoduché sestavení a zároveň variabilitu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výstava představuje návštěvníkům horského hotelu a vysílače originální prvky z původního vybavení Ještědu i repliky vyrobené v posledních letech. Nechybí ani jeho legendární plyšové vajíčko. „Jde o původní kus, včetně konstrukce, pouze čalounění jsme před dvěma lety obnovovali,“ upozornila Milena Lánská z Hotelu Ještěd.

Exponáty si lidé mohou prohlédnout do 2. prosince. Hotel Ještěd postupně získává původní podobu ze sedmdesátých let nejen díky dočasné výstavě. Vedle salonku a baru se podařilo kompletně obnovit i dva pokoje, zprovozněny byly před rokem. Zařízené jsou, až na několik detailů, přesně tak, jak tomu bylo při otevření hotelu v roce 1973.