Návrat do roku 1973. Hotel Ještěd otevřel retropokoje

Hotel Ještěd vrátil dva pokoje do původní podoby (zdroj: ČT24)

Hotel Ještěd postupně získává původní podobu ze sedmdesátých let. Vedle salonku a baru se už podařilo kompletně obnovit i dva pokoje. Zařízené jsou, až na několik detailů, přesně tak, jak tomu bylo při otevření hotelu v roce 1973.

Retropokoje jsou zařízeny podle nákresů architekta Otakara Binara, který navrhl původní interiéry hotelu Ještěd a nyní připravil i opravu dochovaných kusů nábytku a výrobu replik. Několik detailů oproti originální podobě se změnilo – například původní manželská postel byla složená ze dvou lůžek, replika už má jen jednu matraci. 

Při původním zařizování interiérů byl Binar limitovaný možnostmi tehdejší doby. Navrhl proto pro hotelové pokoje systém takzvaných háček, nábytkové moduly umožňovaly jednoduché sestavení a zároveň variabilitu. „Z jednoho modulu se dal vybavit celý pokoj, poličky, noční stolky, konferenční stolek i křeslo,“ doplnila Milena Lánská, tajemnice spolku Ještěd 73. Ten se snaží o obnovu původní architektury.

Kompletní obnova dvou retropokojů stála přibližně tři sta tisíc korun. Přispěl Liberecký kraj i Hotel Ještěd. Zhruba třetinu pak zaplatili sami návštěvníci a turisté, kteří mají k Ještědu osobní vztah. O ubytování v obnovených pokojích je velký zájem. Hotel doporučuje rezervovat si v nich nocleh šest až sedm měsíců předem.

Rekonstrukci potřebuje celý hotel

Horský hotel s vysílačem je v provozu 43 let a nutně potřebuje kompletní rekonstrukci: pláštěm zatéká, vzduchotechnika a inženýrské sítě jsou téměř v havarijním stavu. Stavba, jejímž architektem byl Karel Hubáček, je sice památkou, ale provozuje komerční činnost, což významně ztěžuje možnost získání dotace z Evropské unie.

Hotel a vysílač Ještěd
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podle předběžných odhadů bude na rekonstrukci zapotřebí 200 až 400 milionů korun. „Dokončili jsme první fázi, tedy předprojektovou přípravu, a oslovili vybrané architekty, s nimiž bychom rádi spolupracovali,“ uvedl Tomáš Sova z Českých radiokomunikací, které jsou vlastníkem hotelu a vysílače Ještěd, že obnova pokračuje pomalu, ale jistě.