Picasso a Toulouse-Lautrec měli mnoho společného, potkali se ale až teď na výstavě

Pablo Picasso a Henri de Toulouse-Lautrec na společné výstavě (zdroj: ČT24)

Pablo Picasso a Henri de Toulouse-Lautrec se poprvé setkají v Madridu. Výstava v Muzeu Thyssen-Bornemisza porovnává práci dvou významných umělců a ukazuje celkem stovku jejich děl z různých období.

Když Picasso maloval slavné Avignonské slečny, měl v ateliéru údajně fotografii Toulouse-Lautreca. Osobně se ale nikdy nepotkali, Toulouse-Lautrec zemřel, když bylo Picassovi dvacet let.

Alespoň jejich tvorbu tak spojila aktuální madridská výstava. „Srovnává například konkrétní Picassovy a Lautrecovy portréty. Když se podíváme na díla těchto dvou mistrů, vidíme v nich stejná východiska, která se jen mění v čase,“ upozornila historička umění Angela Nuñezová. 

První Picassovy obrazy vycházejí právě z Lautrecových plakátů. „Lautrec málokdy pracoval v plenéru, jeho místem byl noční Montmartre. Začal proto malovat scény z nočního života, lidovou zábavu a výjevy z barů. Stejné věci potom zajímaly i Picassa, když přijel do Paříže,“ vysvětluje kurátorka Paloma Alarcóová.

Obraz Henriho de Toulouse-Lautreca
Zdroj: ČTK/EFE/Chema Moya

Světla plynových lamp odražená ve tvářích obyvatelek Montmartru inspirovala oba umělce k novému pohledu na ženské tělo. „Mužský a ženský akt představuje nejklasičtější polohu malířství. Ve většině případů jde o idealizovanou nahotu. Umělci jako Lautrec a Picasso se tomuto přístupu vzpírají a snaží se zachytit dosud nespatřené,“ doplnil historik umění Francisco Calvo Serraller. 

Výstava obsahuje na padesát děl Picassa i Toulouse-Lautreca. Porovnávat je může veřejnost do 21. ledna.