Rozpad SSSR jako divadlo. Rudý člověk skončil na Jatkách 78

Doba z druhé ruky na Jatkách 78 (zdroj: ČT24)

Kniha Doba z druhé ruky běloruské spisovatelky Světlany Alexijevičové dostala divadelní podobu. V pražském prostoru Jatka 78 ji uvedl český soubor Spitfire Company, který představením zároveň oslavil deset let své existence. Alexijevičová za knihu s podtitulem Konec rudého člověka v roce 2015 obdržela Nobelovu cenu.

Doba z druhé ruky splétá stovky monologů do jednoho proudu. Sugestivní, mnohohlasé vyprávění promyšleně komponuje zaznamenané vzpomínky pamětníků, televizní a rozhlasové klipy či útržky novin. Vše dohromady tvoří ucelené svědectví o době Sovětského svazu, ze kterého vzešly v historickém průlomu devadesátých let základy současného Ruska.

„V našem pojetí se kniha Doba z druhé ruky promění v divadelní symfonii z okrajů a záhybů současnosti, blízké minulosti i ohrožené budoucnosti. Neexistuje v ní jeden určující příběh, ale nespočet intimních mikropříběhů, které tvoří dějiny naší každodennosti,“ uvažuje nad představením umělecký šéf souboru Spitfire Company Petr Boháč.

Projekt nazvaný Konec --- člověka. Doba z druhé ruky je dosud největším počinem souboru Spitfire Company, který zároveň oslavil deset let své existence. Na jevišti se u příležitosti výročí setkali současní i bývalí členové skupiny. Představení bylo uvedeno pouze dvakrát, v úterý 12. a ve středu 13. září, případné reprízy nejsou oznámeny.