Střecha karlovarského divadla si na opravu ještě počká

Oprava divadla v Karlových Varech se odkládá (zdroj: ČT24)

Oprava střechy a fasády historické budovy Městského divadla v Karlových Varech se odkládá nejméně o půl roku. Začít měla tento týden, magistrát ale zrušil výběrové řízení. I nejlevnější varianta totiž dvojnásobně překročila částku, s níž město počítalo.

Karlovarské městské divadlo bylo postaveno v roce 1886 podle návrhu vídeňských architektů Fellnera a Helmera. Do 230 let staré stavby protéká voda, plechy reznou a břidlicová krytina se drolí. „Napadá do okapových žlabů a ty se musí pravidelně čistit,“ upozorňuje na jeden z problémů vedoucí provozu divadla Tomáš Hnátek.

Drolení střechy ale může vést k ještě vážnějším problům. Pracovníci divadla mají obavy z toho, aby voda nepoškodila zdobený strop v hledišti. „Na půdě nad sálem, kde voda prosakuje, ji naštěstí pobere minerální izolace,“ daří se podle Hnátka takovému poškození zatím zabránit.

Příliš vysoké nabídky

Oprava střechy a fasády měla začít tento týden. Magistrát počítal s částkou zhruba 12 a půl milionu korun.  Do prvního výběrového řízení se nepřihlásil nikdo, do dalšího dvě firmy. „Přišly však nabídky, které byly téměř dvojnásobné. Výběrové řízení bylo zrušeno,“ vysvětlil náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA).

Dojde také k prověření tři roky starého projektu. Ceny břidlice, která má střechu pokrývat, se mohly od té doby změnit. Za vysokou cenou ale může být i jiný důvod. „Pátrali jsme po příčinách, proč byly nabídky tak vysoké, a dostali jsme informaci, že doba na rekonstrukci je nepřiměřeně krátká,“ doplnil primátor Petr Kulhánek (KOA). Radní na dodání stavebních prací vyhradili jen zhruba dva a půl měsíce, aby opravy nezasahovaly do hlavní sezony ve městě. 

Střecha na sto let? Sotva na dvacet

Střecha divadla se naposledy měnila při velké kompletní rekonstrukci před dvaceti lety. Počítalo se tehdy s tím, že půjde na dlouhou dobu o opravu poslední. „Břidlicové střechy jsou konfigurovány zhruba na sto let. Naše vydržela dvacet. To něco vypovídá o kvalitě odvedené práce,“ obává se primátor.

Městské divadlo v Karlových Varech
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Opravou divadla se zabývalo mnoho kontrol a auditů, řešil ji i soud. Žaloby město prohrálo anebo nakonec stáhlo. Symbolem aféry se staly předražené štětky na čištění toalety, pořízené za více než 4 tisíce korun za kus.

Podle Klsáka město vypíše třetí výběrové řízení s tím, že přípravné práce začnou už na jaře příštího roku a dokončeny budou až po filmovém festivalu, aby se vše stihlo do září příštího roku. Tehdy totiž uplyne termín dotace, kterou chce město na opravu využít a která má pokrýt až 90 procent nákladů.