Jánošík se dal k cirkusu, cizí mu není fór ani folklór

Tři sta let starý příběh Juraje Jánošíka byl převyprávěn už mnohokrát. Nejnověji se slavného zbojníka ujal první slovenský soubor nového cirkusu. V představení Younak propojuje akrobacii, prvky slovenského folklóru a italské commedie dell'arte.

Příběh beze slov vypráví o odvaze, svobodě, spravedlnosti a lásce. Nejslavnější slovenská pověst o zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával, střídá vyjádření radosti ze života s lyrickými pasážemi o smrti a zármutku.

Autoři děj, podbarvený lidovou muzikou, zasadili do bláznivé vesničky, kde vládne zlý a zároveň směšný šlechtic. Této role se ujal španělsko-argentinský režisér představení Adrian Schvarzstein, do postavy promítl postavu kapitána z commedie dell'arte. „Představuje moc, které se musíme smát,“ vysvětluje, „musíme se smát této falešné autoritě, falešné vážnosti. Jak se ptá Falstaff ve Verdiho opeře: Může nám úcta naplnit břicho? Ne!“

Jánošík ve slovenském novém cirkuse (zdroj: ČT24)

Do změti žánrů vnáší řád jen střídání čísel. Akrobacie a žonglování pravidelně předávají slovo lidovým tancům. Na vůbec prvním slovenském představení nového cirkusu pracoval spolek dva roky, účinkující vybíral v konkurzech, většinou mladé umělce, kteří mají zatím jen málo zkušeností. „Hledali jsme různé talenty, například čtyři akrobati pracují s betonem, jsou to tedy lidé, kteří nemají absolutně nic společného s divadlem, museli jsme pracovat na různých hereckých a pantomimických technikách,“ doplnil autor projektu Pavol Kelley.

Světovou premiéru měl Younák na bratislavském festivalu nového cirkusu. Už 9. června se představí v Ostravě a chystá se i do Prahy.