Vystěhovávají Čapka. Spisovatelovu pražskou vilu čeká rekonstrukce

Vystěhovávají Čapka. Spisovatelovu vilu čeká rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Praha 10 začala vyklízet vilu, která patřila spisovateli Karlu Čapkovi. Před třemi lety ji městská část koupila i s dochovaným historickým inventářem za necelých čtyřiačtyřicet milionů od prasynovce Čapkovy ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Po rekonstrukci bude ve vile expozice bratří Čapků.

Čapkova vila obsahuje více než 120 kusů nábytku a celkový seznam vinohradského inventáře čítá přes 2700 položek. Když slavný spisovatel o Vánocích 1938 zemřel, v částech domu se na osmdesát let zastavil čas, a vila tak skýtá i Čapkovu knihovnu nebo umělecké kusy jeho bratra Josefa.

Při inventuře byly objeveny předměty, které se považovaly za ztracené, třeba Čapkova posmrtná maska, vějíř, který měla Čapkova manželka na jeho pohřbu, nebo kufřík s hereččinými líčidly. Naposledy pracovníci oddělení památkové péče desáté městské části našli tkaný kobereček, který byl zapadlý mezi stěnou a skříní.

Každý kus inventáře se eviduje a po zabalení a očíslování putuje do skladu za Prahou, kde probíhá kontrola transportních protokolů. Následně si budou jednotlivé předměty odvážet restaurátoři. Přízemní části vily už jsou kompletně vyklizené. Nejcennější místnosti v podkroví objektu, kde měl Karel Čapek pracovnu, ložnici a byl tu i salon pátečníků (neseděli-li zrovna v zahradě), projdou inventurou ve druhé vlně.

Muzeum do dvou let

Mobiliář by se měl do Čapkovy vily vrátit zhruba za dva roky, radnice Prahy 10 počítá s tím, že by se spisovatelovo muzeum mělo otevřít v prosinci 2018, kdy si bude Česko připomínat osmdesáté výročí Čapkova úmrtí. Rekonstrukce vil a zahrady bude stát desítky milionů korun; radnice nyní čeká na projekt, který určí, jak rozsáhlý zásah dům potřebuje.

Podle původního záměru by všechny prohlídkové okruhy v čapkovském muzeu měly začínat na zahradě. Z ní návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde bude zázemí muzea a prostory pro pořádání setkání a čtení. V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy nebo reprezentační účely Prahy 10. Druhé patro a podkroví zůstanou zachovány v podobě, jak je Čapek opustil.