Stále originální. Davida Bowieho připomene výstava v kině

David Bowie je… v českých kinech (zdroj: ČT24)

Prvním filmem, který v novém roce vstupuje do tuzemských kin, je dokument nazvaný „David Bowie je…“ Diváky provede slavnou výstavou v londýnském muzeu královny Viktorie a prince Alberta, kterou kurátoři v roce 2013 sestavili z nezaměnitelných Bowieho kostýmů, fotografií, osobních předmětů nebo videoklipů.

David Bowie byl originální v hudbě, filmu i módě. Londýnská expozice byla první retrospektivou věnovanou jeho výjimečné kariéře. Vystaveny byly více než tři stovky exponátů. Výstava „David Bowie je…“ se stala nejúspěšnější v historii Victoria & Albert Museum v Londýně.

Představila obdivuhodnou sbírku ručně psaných textů, originálních kostýmů, módy, fotografií, filmů, hudebních videoklipů, Bowieho vlastních nástrojů nebo přebalů alb z David Bowie Archive. O rozsáhlé expozici proto vznikl také celovečerní dokument.

Záznam zavede diváky v kinech na cestu napříč okouzlující výstavou se speciálními hosty, včetně legendárního japonského módního návrháře Kansaie Yamamota nebo frontmana kapely Pulp Jarvise Cockera. Publikum se tak dozví příběhy některých klíčových objektů, které dokumentují Bowieho uměleckou kariéru, od těch nejpovolanějších.

Kurátoři výstavy Victoria Broackes a Geoffrey Marsh nabízejí odborný pohled na nejznámější hudební videa a originální kostýmy i na osobnější předměty, jakými jsou ručně psané texty či deníkové záznamy, které odhalují kreativitu a vývoj Bowieho nápadů.

Po úspěchu v Londýně putovala výstava po Evropě i Spojených státech amerických. Tři roky starý snímek „David Bowie je…“ se pak loni vrátil do kin v okamžiku, kdy světem otřásla zpráva o smrti ikonického umělce. Nyní, před ročním výročím úmrtí a zároveň před Bowieho nedožitými sedmdesátinami, snímek uvidí také diváci v Česku.

David Bowie zemřel 10. ledna 2016 ve věku 69 let na rakovinu. Poslední deska Blackstar, kterou mnozí označují za umělcův vlastní nekrolog, vyšla několik dnů před jeho smrtí. Svérázný vizionář byl považován za jednu z největších rockových hvězd všech dob.