Robert Redford končí s hraním. Chce se věnovat malbě a režii

Robert Redford končí s hraním (zdroj: ČT24)

Sundance Kid, Zaříkávač koní nebo ředitel věznice Henry Brubaker jsou jen některé ze slavných rolí Roberta Redforda. Legenda filmového plátna se rozhodla ukončit hereckou kariéru. Osmdesátiletý herec, producent a režisér uvedl, že je hraním unaven. Dokončit chce ještě dva filmy.

„Hraním ve filmech začínám být unaven. Jsem netrpělivý člověk a je pro mě těžké vysedávat a točit záběr za záběrem,“ uvedl v rozhovoru s vlastním vnukem pro filmový web Walker Art Center.

Herec má na kontě zhruba 80 filmů. K nejproslulejším patří Butch Cassidy a Sundance Kid (1967), Podraz a Takoví jsme byli (1973), Velký Gatsby (1974), Všichni prezidentovi muži (1976) nebo Neslušný návrh (1993).

Robert Redford, držitel dvou Oscarů za režijní prvotinu Obyčejní lidé a za celoživotní dílo, si chce užívat nezávislosti a věnovat se režírování a malování. „Zaobírám se myšlenkou jít tímto směrem a nehrát už tolik,“ prohlásil. Dokončit chce ještě dva poslední projekty.

K dokončení zbývají filmy Naše duše v noci a Stařec s puškou

Před hereckým důchodem chce ještě dotočit film Our Souls at Night (Naše duše v noci) s Jane Fondovou, love story o druhé životní šanci postaršího páru, a snímek Old Man with a Gun (Stařec s puškou) s Casey Affleckem a Sissy Spacekovou. „Až budou hotovy, řeknu OK, dávám všemu sbohem. Pak se soustředím na režii,“ oznámil Redford.

Redford se v osmdesátých letech začal intenzivně věnovat nezávislému filmu, založil nadaci Sundance Institut a pořádá v Utahu uznávaný filmový festival. Své průlomové snímky na něm uvedli režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino.

„Skutečnost, že Sundance dosáhl svého cíle, kterým bylo přispět k vývoji tohoto průmyslu, udržet jeho rozmanitost, podpořit nejrůznější umělce a pečovat o uměleckou svobodu projevu, z tohoto mám samozřejmě obrovskou radost,“ uvedl již dříve Redford.

V roce 2005 byl herec a režisér hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.