Všechno nejlepší, Sundance Kide! Redford slaví osmdesátiny

Robert Redford, který si rolemi charismatických hezounů vysloužil přezdívku „zlatý hoch Hollywoodu“, slaví 80. narozeniny. Proslavil se třeba v roli pistolníka Sundance Kida v komediálním westernu Butch Cassidy a Sundance Kid, v němž zazářil spolu s Paulem Newmanem. Už v roce 1978 stál Redford u zrodu festivalu nezávislého filmu, později nazvaného Sundance Film Festival, kterému se dnes naplno věnuje.

Redford je jako herec a režisér držitelem dvou Oscarů, tří Zlatých glóbů a jedné ceny BAFTA. V roce 2002 získal čestného Oscara za celoživotní dílo. „Pro mě je to jeden z nejcharismatičtějších mužů filmové scény,“ přiznává ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Slavný herec snil o malířské kariéře

Charles Robert Redford se narodil 18. srpna 1936 v kalifornské Santa Monice. Na střední škole vynikal ve sportu, a tak získal baseballové stipendium na Coloradské univerzitě, kde ale vydržel jen rok. Po smrti matky začal pít a o stipendium přišel (v roce 1983 mu Coloradská univerzita udělila čestný doktorát). Když vydělal nějaké peníze, vydal se do Evropy – do Paříže a Florencie, kde krátce navštěvoval kurzy malířství.

Pro herectví se Redford rozhodl, když navštěvoval newyorský Prattův institut a od roku 1959 Americkou akademii dramatických umění. V témže roce debutoval rolí basketbalisty ve hře Dlouhá historka na Broadwayi, kde mu velký úspěch přinesla komedie Bosé nohy v parku (1963), kterou si v roce 1967 zopakoval i ve filmu. V první polovině 60. let hostoval i v televizních seriálech.

Přelomem v herecké kariéře byl pro Redforda komediální western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). S Newmanem vytvořil nezapomenutelnou dvojici také ve snímku Podraz (1973), který mu vysloužil jeho jedinou hereckou nominaci na Oscara. K jeho dalším slavným snímkům patří politicky laděná dramata Všichni prezidentovi muži (1976) či Kandidát (1972), nebo psychologické drama z vězeňského prostředí Brubaker (1980).

Z filmu Jeremiah Johnson
Zdroj: ČT24/ČT

S režisérem Sydney Pollackem natočil mimo jiné politický thriller Tři dny Kondora (1975) či filmy Jeremiah Johnson (1972), Takoví jsme byli (1973), Vzpomínky na Afriku (1985) a Havana (1990).

V roce 1980 debutoval Redford jako režisér s komorním příběhem Obyčejní lidé, který byl oceněn čtyřmi Oscary, včetně sošek za nejlepší film a nejlepší režii. Oscarovou nominaci v těchto dvou kategoriích mu vynesly Otázky a odpovědi (1994), za romanticky laděné drama Zaříkávač koní (1998) byl Redford jako režisér nominován na Zlatý Glóbus.

Redford slaví osmdesátiny (zdroj: ČT24)

V roce 2007 se Redford objevil před kamerou ve válečném dramatu Hrdinové a zbabělci, které i režíroval. Za kamerou stál o tři roky později při natáčení snímku Conspirator o atentátu na Abrahama Lincolna. Ve filmu Prvidla mlčení z roku 2012 pak opět spojil úlohu herce a režiséra. Ve filmu Vše je ztraceno z roku 2013 pak ztvárnil jedinou postavu celého snímku, zbloudilého námořníka.

Se stříbrným plátnem se ale zatím loučit nechce. Ve své poslední roli se Robert Redford v českých kinech v příběhu o bájném drakovi představí už za týden. A připravuje další snímek, zatím s pracovním názvem Discovery.

Redfordův Sundance dává šanci nehollywoodským filmům

Už v roce 1978 stál Redford u zrodu festivalu nezávislého filmu, později nazvaného Sundance Film Festival, a krátce nato založil, již jako režisér a producent, institut podporující začínající filmaře. Legendární festival, pořádaný dodnes každoročně v Utahu, dostal jméno podle jedné z Redfordových nejslavnějších rolí, kterou vytvořil po boku svého pozdějšího dlouholetého přítele Paula Newmana ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sundance Film Festival měl původně přivést pozornost k regionálním „nehollywoodským“ filmařům, dnes je největším festivalem nezávislého filmu v USA. Své průlomové filmy na něm uvedli mimo jiné režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Robert Rodriquez či Darren Aronofsky.

Jako producent je Redford podepsán i pod řadou nezávislých a dokumentárních filmů, produkoval například i Motocyklové deníky (o mládí Ernesta Che Guevary). 

Och: Redford je jeden z nejcharismatičtějších mužů filmové scény (zdroj: ČT24)