Jakub Janovský odlehčuje rodinu silikonem

Výtvarník Jakub Janovský si v obrazech pohrává s temnými motivy i s tématy, která jsou pro mnohé tabu. Jak sám přiznává i umění může být dobrá terapie. Zajít si na ni mohou návštěvníci do pražské Trafo Gallery, kde Janovský vystavuje Silicon Family.

Silikon a rodina jsou hlavním materiálem i tématem vystavených děl. Janovský v nich odkazuje na dětství, vztahy, zážitky, ale i smrt nebo fetiš. „To, co někdo může vnímat na Jakubových obrazech temně nebo nepříjemně, je spíš reflexe konkrétní individuality než díla jako takového, protože pro řadu diváků jsou jeho obrazy naopak plné zvláštního humoru, sarkasmu a nadsázky,“ upozorňuje kurátor výstavy Otto M. Urban. 

Urban působí na pražské Akademii výtvarného umění, kde studoval i Jakub Janovský. Ateliér kresby absolvoval před šesti lety. „Aby se věci nestaly samoúčelnými až patetickými jenom proto, že jsou temný, snažím se je trošku shodit pomocí třpytek, silikonu a dalších materiálů, které nejsou primárně určeny pro malbu,“ vysvětlil svůj pohled výtvarník.

Jakub Janovský vystavuje Silicon Family (zdroj: ČT24)

Temné obrazy odlehčuje i barevnými rámy, které si sám vyrábí. „Začal jsem je odlévat do lukoprenu a probarvovat tak, aby byly ještě víc umělé, ale zároveň sladké,“ popisuje. Vedle umělých materiálů pracuje i s nejrůznějšími nalezenými věcmi, z některých z nich vznikly na výstavě například novodobé ikony, jež místo svatých uctívají peníze. 

„Použití popkulturních motivů není v jeho případě vůbec povrchní nebo vykalkulované, opravdu vychází z toho, co si téma konkrétně řeklo, a proto působí tak výtvarně silně,“ domnívá se Otto M. Urban. 

Zájemci mohou Janovského Silicon Family poznat do 27. listopadu.