Jakou hudbu poslouchají na Enterprise? Poslechněte si ukázku z koncertu pro Star Trek

Zkouška koncertu k 50. výročí Star Treku (zdroj: ČT24)

Vesmírná loď Enterprise pluje hlubinami kosmu už padesát let. Půlstoleté výročí připomene 2. listopadu v pražském Rudolfinu koncert za doprovodu speciálních projekcí a efektů. Sestaven je z hudby startrekovských filmů a seriálů, mimo jiné v evropské premiéře zazní hudba ze zatím posledního snímku s podtitulem Do neznáma.

Star Trek má na kontě 13 celovečerních filmů a šest seriálů. Program v Rudolfinu nabídne ukázky z filmů Khanův hněv, Cesta domů, První kontakt nebo skladby z televizních seriálů Nová generace a Voyager.

Na hudbě ke Star Treku se podíleli oscaroví skladatelé Jerry Goldsmith, James Horner či Michael Giacchino, jenž svými skladbami doprovodil zatím poslední filmový příběh, který byl do kin uveden letos 18. srpna. I ty večer zazní.

„Podařilo se nám zajistit evropskou koncertní premiéru hudby z nejnovějšího filmu Star Trek: Do neznáma, pro který složil soundtrack oscarový skladatel Michael Giacchino, s nímž dlouhodobě spolupracujeme,“ potvrdil Nikola Bojčev, ředitel festivalu Film Music Prague, jehož součástí startrekovská audiovizuální show je. 

Hudbu obstará osmdesátičlenný symfonický orchestr Filmová filharmonie. Povede ji japonský dirigent Chuhei Iwasaki. Sólistkou koncertu bude britská sopranistka Christina Johnstonová.

Star Trek: Do neznáma (2016, režie: Justin Lin)
Zdroj: CinemArt
  • Kapitán James Kirk se svou posádkou vesmírné lodi Enterprise se poprvé na obrazovkách objevili v září 1966. Tento původní seriál byl později pro rozlišení označovaný jako The Original Series. Od té doby se stal Star Trek kultovním počinem - i zásluhou „restartu“ série režisérem J. J. Abramsem v roce 2009. Jejich dobrodružství pokračují i po padesáti letech - v pořadí už sedmý seriál s názvem Star Trek: Discovery bude mít premiéru v příštím roce.