Protiklady se přitahují a milují se jak po smrti

Příběh spalující lásky německého literáta Gottfrieda Benna a židovské básnířky Else Lasker-Schülerové z počátku minulého století zaujal tvůrce pražského experimentálního prostoru NoD. Jejich krátký, ale intenzivní vztah vrací na jeviště Lucie Trmíková, která je zároveň autorkou scénáře, a Karel Dobrý v inscenaci Miluji tě jak po smrti.

Gottfried Benn, mladý muž z rodiny pastora, potkal o sedmnáct let starší básnířku v Berlíně před rokem 1912. Prožili spolu vášnivě destruktivní vztah. Jejich světy totiž byly naprosto odlišné. 

„Ona byla velmi extravagantní, velmi expresivní, velmi otevřená, všechny emoce šly ven a on byl naopak velmi uzavřený, vyžehlený, dezinfikovaný pan doktor,“ popisuje milence Lucie Trmíková, představitelka Else Lasker-Schülerové.

Odlišně se oba vyrovnali i s nastupujícím nacismem. Else před ním utekla do Jeruzaléma a Gottfried Benn krátkou dobu s ideologií sympatizoval, po noci dlouhých nožů se od Hitlera odvrátil. 

Milostný dialog v básních

Jejich vztah trval jenom rok. Přesto je oba poznamenal až do konce života. Do jejich příběhu se herci dostávají prostřednictvím veršů, vizuálních obrazů a zhudebněných textů.

Miluji tě jak po smrti v NoD (zdroj: ČT24)

„Básně, ten milostný dialog, který mezi nimi probíhal, je tak nádherný, že stojí za to připomenout a zpřítomnit na jevišti,“ nepochybuje Lucie Trmíková.

Poprvé se tak v NoD Else a Gottfried potkali 7. října, milovat se jak po smrti budou opět 26. října.