Björk zahájila svou výstavu jako virtuální avatar

Islandská zpěvačka Björk představila v londýnské galerii Somerset House svou novou výstavu. Osobně na zahájení nepřišla, ale na otázky novinářů odpovídala jako animovaný avatar přenášený ze svého domu v rodném Reykjavíku. Právě nejnovějším technologiím v hudebním průmyslu se islandská umělkyně dlouhodobě věnuje.

Expozice nazvaná Björk Digital je kombinace klasické výstavy, filmových projekcí a nejnovějších technologií, napsal o projektu deník The Guardian. Islandská hudebnice chce shrnout svou dosavadní uměleckou kariéru a zároveň naznačit budoucí vývoj.

Mosty mezi technologií a člověkem

„Na výstavě vstoupíte do světa Björk, třeba do světa Biophilia, což je série hudebních aplikací, které Björk sama vytvořila a které zkoumají spojení mezi vědou a hudbou. Ve Skandinávii tento program používají také ve školách,“ říká producent Paul Clay.

Björk zahájila svou výstavu jako virtuální avatar (zdroj: ČT24)

Výstava se opírá především o propracované vizuály, které umělkyně vytvořila pro svoje minulá alba. Vícerozměrná videa Black Lake nebo Stonemilker doplňují další vizualizace, které spojují lidské vnímání, hudbu, konceptuální umění a digitální aplikace. „Snažím se budovat mosty mezi technologií a člověkem,“ uvažuje Björk.

Klip Stonemilker má 360 stupňů:

Nové trendy ukázala už úvodní tisková konference, která se konala v Londýně. Björk nepřišla osobně, ale zahájení se zúčastnila pouze virtuálně. Ze svého domu v Reykjavíku na otázky odpovídala oblečená ve speciálním obleku, který snímá pohyb. K novinářům tak promluvil animovaný klon, který na sebe vzal podobu barevné, futuristické bytosti.

Svět plný světla

Na tiskové konferenci představila výstavu v Somerset House a prozradila také několik detailů o připravovaném albu: „Ještě je o tom předčasné mluvit, ale něco máme hotové. Předchozí album Vulnicura nazýváme peklem. Teď připravujeme opak, bude to ráj, utopie.“

„Pesimisté mají představu, že svět je ve skutečnosti temný, a někdy mají pravdu. Naopak optimisté a utopisté si vytvářejí svět plný světla. Oba pohledy jsou pravdivé. Když se ale přikloníte ke světlu a radosti, pak máte také větší naději na šťastný život,“ uvažuje Björk.