Ostravské muzeum seznamuje se Shakespearem

Ostravské muzeum seznamuje se Shakespearem (zdroj: ČT24)

Seznamte se: William Shakespeare, představuje Ostravské muzeum význačného dramatika, od jehož smrti letos uplynulo 400 let. Jeho osobnost a tvorbu ukazuje v kontextu alžbětinské Anglie, ale také prostřednictvím interpretace jeho díla v současnosti.

Muzeum výstavu připravovalo dva roky. Získalo na ni i originály titulů ze 16. století, z nichž Shakespeare čerpal inspiraci. „Například Dekameron nebo Sonety od Franceska Petrarky či dánskou historii, v níž se inspiroval pro Hamleta,“ upřesnila kurátorka Lenka Černíková. 

Návštěvníci si také mohou připomenout provedení všech 36 Shakespearových her na českých jevištích od 60. let minulého století až do současnosti. „A seznámit se tak na jednom místě s celým jeho dramatickým odkazem,“ podotýká kurátorka.

Seznamte se: Wiliam Shakespeare (Ostravské muzeum)
Zdroj: Facebook/Ostravské muzeum

Prohlédnout si lze zároveň dobová vydání Shakespearových dramat a první české překlady. „Například Macbetha z roku 1786 nám zapůjčila Strahovská knihovna. Je jedním z nejvzácnějších exponátů, který vůbec ve vztahu Shakespeara k českým zemím máme,“ upozornila kurátorka.

Seznámit se se shakespearovským odkazem mohou návštěvníci v Ostravském muzeu až do druhé poloviny září. Výstava je součástí celoročního projektu Shakespeare Ostrava 2016