Protinožci v limbu a čeští Beach Boys chystají cirkus na Letní Letné

Zažít australskou párty mezi nebem a zemí, kalifornské retro či potkat francouzského slona v pokoji umožní třináctý ročník Letní Letné. Festival nového cirkusu začíná v Letenských sadech v Praze 18. srpna.

Hned na úvod upadne festival do limbu. V zahajovacím představení do něj diváky postrčí australský soubor Limbo. „Velice svěží a živelný kabaret s živou hudbou a jedinečná atmosféra Spiegeltentu hraje v celém představení nezanedbatelnou roli,“ prozradil ředitel a dramaturg festivalu Jiří Turek.

Od protinožců do Čech přijede soubor Circa. „Ačkoliv jsou oba soubory z Austrálie, navzájem jsou hodně odlišní,“ podotýká Turek. „Circa reprezentuje fyzické, hodně dynamické až extrémní artistní umění. Jejich představení Beyond je postavené na neskutečných fyzických výkonech a přesto nepostrádá příběh a vtip.“

Další hvězda dorazí z kolébky nového cirkusu, z Francie. Soubor Cirque Le Roux si pro české publikum přichystal noirovou inscenaci Slon v pokoji. Americký divadelní režisér a akrobat Daniel Gulko si na Letní Letnou dokonce schoval předpremiéru své nové klaunérie. Premiéru si na festivalu odbude i český soubor Losers Cirque Company v představení Beach Boy(s), v němž předvádí, jak dělat vlny, když nejsou vlny. Připomene také loňskou novinku Walls&Handbags.

Do Letní Letné se zapojí i další tuzemské soubory. Nový cirkus, klaunérie, ale také hudební a filmový program, workshopy a program pro děti zabaví návštěvníky do 4. září.