Houslový virtuos Václav Hudeček hledá výrazné talenty

Luhačovicemi se v těchto dnech nesou tóny houslí. Známé moravské lázně už podvacáté hostí Akademii Václava Hudečka. Letní školy se letos účastní 16 talentů z Česka, Velké Británie nebo Itálie, kteří prošli náročným výběrovým řízením.

Hudeček s mladými muzikanty pracuje především na výrazu, na hudebním procítění a celkově na vystupování. Úroveň studentů je podle jeho slov každý rok zhruba podobná.

„Někdy máme málo cen“

„Někdy je to silnější, že máme problém, že máme málo cen, protože jsou ty děti tak vynikající, že bychom potřebovali dvě první a dvě druhé ceny. A někdy je to jen tak tak, že si říkáme, že je smůla, že ten, kdo byl loni druhý nebo třetí, že by byl letos první. Celkově je to vyrovnané. Zatím ale nevidím v dohledu výrazné talenty, jako byl Honza Mráček, Pepa Špaček, Jirka Vodička nebo Petr Matěják, naši čtyři nejlepší za těch dvacet let,“ říká Hudeček, podle kterého však nastupuje další generace.

Václav Hudeček hledá mladé talenty (zdroj: ČT24)

„Ti účastníci jsou poměrně mladí, rok někdy hraje velkou roli. Jeden z našich studentů loni přijel po roční pauze, tak nám vyrazil dech, jaký udělal za ten rok, co jsme ho neslyšeli, obrovský kus práce. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál,“ uvedl houslista. 

Zejména na studentech, kteří jezdí na letní kurzy často, se dvoutýdenní akademie podle Hudečka může výrazně projevit. „Honza Mráček jezdí opakovaně, už mi dělá i asistenta,“ uvedl Hudeček, který absolventy kurzů často potkává, řada z nich jsou koncertními mistry ve filharmoniích nebo hrají v komorních souborech. „Je to radost, jsou úspěšní. Všichni jsou na počátku velmi slibné kariéry,“ doufá Hudeček.

Letošní akademie se zúčastní 16 mladých houslistů z Česka, Anglie i Itálie, primárně jsou však kurzy zaměřeny na hudebníky z Česka a Slovenska. Studenti mají na programu individuální hodiny, ke konci akademie se představí veřejnosti na absolventských koncertech.

Pro vítěze je připraven mistrovský nástroj, který pro tuto příležitost postavil český mistr houslař Jaroslav Kohout a zakoupil jeden z donátorů. Letošního vítěze oznámí Václav Hudeček v pátek.