Ostravský herec nemá mírné plány: kino Mír chce přeměnit na divadlo

Z ostravského kina má být divadlo (zdroj: ČT24)

Bývalé kino v Ostravě-Vítkovicích by se mělo proměnit na novou divadelní scénu. Divadlo zde chce vybudovat herec Komorní scény Aréna Albert Čuba. Jmenovat se má Mír - podle někdejšího biografu.

„Když jsem sem vešel poprvé, bylo jasné, že ten prostor je naprosto skvělý. Člověk vejde a hned ví, kde bude šatna, kde další věci. Je to vymyšlené dopředu, protože divadlo a kino k sobě mají blízko,“ domnívá se Albert Čuba, že technická přeměna biografu v divadelní scénu by se měla obejít bez větších potíží.

Kino Mír bylo postaveno na místě bývalého vítkovického hřbitova na začátku 30. let. Tehdy se jmenovalo Rekord. „Patřilo k těm nejmodernějším, na tu dobu s nejlepším vybavením,“ připomíná kronikářka Pavlína Nováčková.

První premiéra v roce 2017

Název mír získal biograf po válce. Filmy se v něm promítaly do začátku devadesátých let, pak se z budovy stalo obchodní centrum a tržnice. Teď se má proměnit v soukromou divadelní scénu bez stálého souboru.

Věřím, že potenciál tu je, jinak bych do toho samozřejmě nešel. Víra je v tuto chvíli jediné, co mám.
Albert Čuba

Divadlo chce budovat po etapách. Budovu má zatím v pronájmu, do budoucna ji ale plánuje odkoupit. „Zatím na to beru z vlastní kapsy, vzal jsem si úvěr. Počítám ale i s tržbami za vstupenky a hledám sponzory,“ podotkl. 

Pokud půjde vše podle plánu, první premiéra se v divadle Mír odehraje v lednu příštího roku. Nové divadlo má otevřít komedie pro čtyři herce, kterou Albert Čuba napsal.