Jan Tříska opět kraluje Shakespearovským slavnostem

Letní shakespearovské slavnosti mají na programu dva mimořádné večery. Na Pražský hrad se vrátil herec Jan Tříska. Spolu s Martinem Hilským, který do češtiny přeložil díla významného dramatika, připravili komponované představení s hudbou. Uctí jím letošní čtyřsté výročí Shakespearova úmrtí.

Role šíleného Krále Leara byla v roce 2002 pro Třísku velkým návratem na česká jeviště a zůstává také jednou z nejvýraznějších hereckých výkonů v historii Shakespearovských slavností. Tříska za ni obdržel Cenu Alfréda Radoka. 

Shakespeare pro mě moc znamená. Z Leara jsem se pro své vlastní potěšení část učil anglicky.
Jan Tříska

Teď ji opět po dva večery připomíná na nádvoří Pražského hradu v komponovaném programu, jehož součástí jsou i další Shakespearova dramata či jeho sonety. Úryvky vybral Shakespearův překladatel a profesor anglické literatury Martin Hilský, osobně také večerem provází jako vypravěč. 

„Nejde nám o gagy nebo překvapení ani o představení Shakespeara v jeho úplnosti, ale o docela prostou prezentaci toho nejlepšího s největším nasazením sil,“ říká. „Je to prostě koncertní předvedení kusů Shakespeara a jeho sonetů, které jsou krásnou čistou poezií,“ doplnil Tříska.

K poctě se z herců připojí také Ladislav Hampl, Zdeněk Hruška nebo Zuzana Slavíková. Devětasedmdesátiletý Jan Tříska se na Shakespearovské slavnosti vrací potřetí - kromě Krále Leara ztvárnil v roce 2007 ještě otroka Kalibana v romanci Bouře. Vidět ho na Hradě mohou diváci jen 21. a 22. července.