Proton v normalizaci má kladný groteskní náboj

Vosto5 řeší hudební záhadu kapely Proton (zdroj: ČT24)

Divadelní soubor Vosto5 řeší velkou hudební záhadu. V poslední době třeba v úspěšném site-specific projektu Dechovka o odsunu sudetských Němců. Nejnovější hra a poslední premiéra sezony s názvem Proton!!! se této linie drží – je fiktivním příběhem zapomenuté hudební legendy z období normalizace.

Hudebník a frontman kapely Midi Lidi Petr Marek, jenž hraje sám sebe, se vydává na Ostravsko, aby pátral po kariérních počátcích zpěvačky Marie Rottrové. Objeví přitom příběh neznámé kapely Proton. Kapely, která byla za normalizace umlčena ještě předtím, než se stala slavnou.

„Určitá traumata ve společnosti jsou pořád citelná, proto jsme se rozhodli jim dát fiktivním příběhem průchod,“ vysvětlil režisér, spoluautor scénáře a herec inscenace Ondřej Cihlář. Soubor Vosto5 ji nastudoval jako rozhlasovou hru na jevišti. „Je to velice stručná, nízkonákladová hra, kde obsah a mluvené slovo je víc než divadelní jevení,“ podotkl Cihlář.

Ke grotesce autory inspiroval oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi o rockové hvězdě 70. let, jež nebyla. „Přispěchali jsme s ostravskou kapelou, která má podobně tragický osud a ten má na konci podobně hvězdné rozuzlení,“ prozradil Cihlář.

Současně o minulosti

Soubor Vosto5 se často nechá inspirovat skutečnými událostmi z historie, z kterých se dá ledacos vyvodit i v současnosti. V poslední době třeba v úspěšném site-specific projektu Dechovka o odsunu sudetských Němců.   

Inscenaci Proton!!! uvádí Vosto5 necelé dva týdny poté, co z repertoáru stáhl hru Pérák, akční historickou fikci z období protektorátu. I v Protonu!!! opět s nadhledem a humorem sobě vlastním reflektuje nedávnou minulost. Po premiéře 15. června v pražském prostoru Jatka 78 jsou další letní reprízy naplánovány na festivaly v Hradci Králové, Ostravě a Uherském Hradišti.