VOSTO5 hraje Dechovku k masakru sudetských Němců

Praha - Jedna hospoda, jedna událost a lidé, kteří by rádi zapomněli, ale ono to bohužel nejde. Nové představení Dechovka divadla VOSTO5 je dokumentárním divadlem o skutečných poválečných událostech v Dobroníně u Jihlavy.

Premiérová představení odehraje VOSTO5 v sále pražské Baráčnické rychty - v prostředí podobném sálu dobronínské hospody. Diváci tak víc než v divadelním hledišti mohou být součástí dění, přímými účastníky slavnostního otevření sokolovny i tancovačky, která skončí tragédií.

„Dechovka zachycuje jednu událost po válce, kdy v obci Dobronín na Jihlavsku místní Češi povraždili během tancovačky první poválečnou skupinu sudetských Němců, kteří byli připraveni k odsunu,“ upřesnil člen divadla VOSTO5 Petr Prokop.

Scénář napsal Jiří Havelka (představení také režíruje) a Karel František Tománek, dramaturg Dejvického divadla. Autorem hudby je Jan Kalina z kapely Sto zvířat. Do dobronínské hospody zavedou diváky ve třech časových okamžicích, pojmenovaných po československých, respektive českých prezidentech.

Vosto5 hraje Dechovku (zdroj: ČT24)

„Zachycujeme události ve třech obrazech. Jednomu říkáme masarykovský, odehrává se v roce 1922, kdy se při společné snaze Čechů a Němců sál hospody stavěl. Následuje obraz benešovský, kdy došlo k onomu tragickému incidentu. A poslední je obraz klausovský v roce 2012, kdy zastupitelstvo obce řeší, jestli povolí krajskému německému sdružení postavit památník,“ doplnil Prokop.

Tvůrci zdůraňují, že se nechtěli pouštět do hledání viníků nebo analyzování příčin, ale že jim jde o paměť jednoho místa, kterou čas nevymaže. Představení s podtitulem „lidé se mění, dechovka zůstává“ můžete na vlastní kůži prožít v pražské Baráčnické rychtě od 17. do 21. (s výjimkou 19.) října. Premiéry jsou součástí festivalu 4+4 dny v pohybu.

Vydáno pod