Norský dark pop nebo elektromág z Francie. Výlet na Colours se vyplatí

Colours of Ostrava tradičně nabízí široký rozptyl hudebních žánrů. Během čtyř dní se v Dolních Vítkovicích (14.–17. července) představí bezpočet interpretů. Důvodů, proč se na festival vypravit, je tedy stejně tolik. Přesto jsme se pokusili vybrat alespoň zlomek muzikantů, které stojí za to vidět, protože akce rozhodně není jen o headlinerech.

Aurora
Severští hudebníci se v českém éteru začínají vyskytovat snad se stejnou pravidelností jako britská či zaoceánská produkce. Křehká blondýnka Aurora je představitelkou temného popu z Norska. Devatenáctiletá hudebnice vypadá možná vykuleně, svou muziku však cíleně směřuje do ostrých obrysů plných emocí. Hudební vzory? I navzdory nízkému věku uznává Boba Dylana a Leonarda Cohena. 

Caro Emerald
Electro swing a taneční jazz pořád fungují, zvlášť když je s grácií interpretuje holandská sexy diva. Caro ukočíruje Glastonbury i intimní klub. „Retro nostalgii střídá potřeba užít si přítomnosti okamžiku a ve vzduchu je cítit dobře protřepané martini Jamese Bonda i vzpomínka na Amy Winehouse,“ lákají pořadatelé. Asi není nic snadnějšího…

Passenger
Vousáč s kytarou do detailu splňuje pohádku o Popelce – akorát v mužské verzi. Živil se jako zadlužený pouliční umělec. Během necelé hodiny pak napsal píseň o rozchodu Let Her Go a z chodníku šel rovnou na velká pódia. Skladbu slyšeli na Super Bowlu a Passengerovi vynesla nominaci na Brit Awards, vítězství v Ivor Novello Awards a Independent Music Awards. Ostravu se pokusí přesvědčit, že není zpěvákem jednoho hitu, ale vytříbeným písničkářem. 

M83
Existuje určitá pravděpodobnost, že kdo v poslední době alespoň jednou zapnul rádio, francouzského mága slyšel. Stěhování z rodné Provence do Los Angeles se Anthonymu Gonzalesovi vyplatilo – je z něj respektovaná osobnost electro popu. „Když už si myslíte, že se do vás víc emocí nevejde, Gonzales vás dorazí způsobem, jako když nepřipravenému sundáte v opulentním chrámu pásku z očí,“ tvrdí ogranizátoři. Je to pravda do posledního písmenka. 

Underworld
Jméno téhle dvojice by mělo být samotnou pozvánkou bez dalšího textu. Techno, house, drum'n'bass, dub, rock, pop, dubstep, experimentální ambient. Trainspotting. Propocená trička. Podupané nohy. Euforie. Vážně je nutné pokračovat dál? 

Rocky Dawuni
Ghanský zpěvák sahající po Grammy drží tradici kvalitního černošského reggae. Rocky je kromě toho kulturním velvyslancem, pracuje pro UNICEF, OSN i Hillary Clintonovou. Důležitá znění do svých skladeb vkládá hravou formou, která roztančí i toho, kdo zrovna nemá náladu na poselství o chudobě a nespravedlnosti. Africký temperament jeho typu Dolní Vítkovice přesně potřebují.