Co je doma, to se počítá. České filmy opět čeká Finále

Finále začíná novou éru (zdroj: ČT24)

„Přijeďte si prohlédnout domácí práce,“ vyzývá štrikovaná znělka festivalu Finále Plzeň. I v 29. ročníku se zaměřuje na snímky ze současné české a také slovenské celovečerní i televizní tvorby. Sedm filmů uvidí plzeňské publikum v české nebo světové premiéře či předpremiéře. Filmové Finále začíná 15. dubna a končí 21. dubna udílením cen Zlatý ledňáček v přímém přenosu ČT art.

Hlavním cílem soutěžního festivalu je představit novinky, které během uplynulého roku přinesla česká, potažmo slovenská kinematografie. A to tituly hrané, dokumentární i animované jak pro kina, tak televizi. Svůj prostor dostanou i internetové projekty.  

Sekce Na vlně 2016 přinese filmy s premiérou v první půlce letošního roku. Zčerstva tak diváci mohou vidět například na Berlinale oceněné sociální drama Nikdy nejsme sami nebo snímek o vražedkyni Olze Hepnarové či kriminálku Rudý kapitán.

Premiéry a předpremiéry najdou návštěvníci festivalu pohromadě pod nálepkou První úlovek. Ulovit mohou televizní snímek Hlas římského krále, který Česká televize natočila k 700. výročí narození Karla IV., nový třídílný skečový pořad Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren a hned na úvod festivalu další z českých novinek uvedených na letošním Berlinale: příběh pro mládež Ani ve snu! z prostředí parkouristů. 

České stopy v mezinárodních koprodukcích dovedou diváky ke snímkům, na nichž se minoritně podílela Česká republika. Mimo jiné k adaptaci bestselleru Dítě číslo 44. Novinky v programu vyváží archiv - z něho organizátoři vytáhli nejslavnější zahraniční filmy hvězd, jako byly Anny Ondráková, Lída Baarová, Jana Brejchová či Olga Schoberová.   

Promítání doplní výstavy, koncerty, autorská čtení a také workshopy a diskuse pro filmové odborníky. Dějištěm 29. Finále bude Měšťanská beseda a DEPO2015.