Kina hledají Rudého kapitána, experta StB v oboru mučení

Do kin vstupuje Rudý kapitán (zdroj: ČT24)

Hřebík zatlučený v lebce i hřebíky pod nehty, zpřelámané prsty… To nevypadá na sebevraždu. Přesně tak přemýšlí detektiv Richard Krauz, který v těchto praktikách poznává někdejší rukopis mučení StB. Píše se rok 1992, Československo ještě stále drží pohromadě, ale případ mrtvého kostelníka se vyšetřovatelům přímo rozpadá pod rukama. Kdo je Rudý kapitán? Odpověď lze nalézt v kinech už ve čtvrtek 10. března.

Česká televize je tentokrát koproducentem snímku, který byl natočen na motivy skutečných událostí podle knižní předlohy Dominika Dána Kapitán Smrt. Sám autor pracoval jako policista a mnohé ze svých témat přímo vyšetřoval nebo zažil, i proto publikuje pod pseudonymem. Filmaři sledují jeho postavu, detektiva Krauze, pracovat po pádu komunistů – mnozí z nich nebyli za své činy odsouzeni ani jakkoliv potrestáni a dále vykonávají svá povolání. 

V této vibrující atmosféře je objevena mrtvola umučeného kostelníka, jehož smrt měla zůstat tajemstvím. Navzdory varování se Krauz pouští do vyšetřování a pátrá po Rudém kapitánovi, který patřil mezi „špičku oboru“ a setkání s ním přežil za minulého režimu málokdo. 

Známí herci tak trochu jinak

Česko-slovensko-polský snímek režíruje Michal Kollár. Do role detektiva obsadil polského herce Macieje Stuhra, který v té době zrovna hledal žánrový thriller, kde by se mohl projevit. „Náš výběr je možná nečekaný, ale věřím, že překvapí v pozitivním slova smyslu,“ říká k celkovému obsazení Kollár. Svou poslední roli si ve snímku zahrál tehdy jednadevadesátiletý Ladislav Chudík. 

Herce jako Michal Suchánek, Oldřich Kaiser nebo Martin Finger představujeme v polohách a ve scénách, ve kterých jsme zatím neměli možnost je vidět.
Michal Kollár
Režisér

V Rudém kapitánovi nechybí akce. Právě kvůli netradiční roli se Oldřich Kaiser na čtyři neděle začlenil mezi kaskadéry a vstřebával „kágébácký“ styl jednání. „Bylo to náročné. Točili jsme jeden záběr z mnoha různých úhlů kamery a já jsem si občas říkal, že už to snad (režisér) přehání,“ uvedl herec, který je známý především humornými výstupy s Jiřím Lábusem. 

Film je v kinech uváděn ve dvou verzích: české a česko-slovenské. Kterou z nich divákům promítnou, je čistě na volbě provozovatelů.