Tančit je možné i na invalidním vozíku

Tančit je možné i na invalidním vozíku (zdroj: ČT24)

Zdravotní handicap není překážkou v tanci. Soubory z celé země to názorně předvedly brněnskému publiku. Svoje pohybové umění rozehrály o víkendu v divadle Na Orlí na čtvrtém ročníku festivalu Tanec a handicap. Tématem pro všechna uskupení byla dualita.

Pět krátkých výstupů sice spojilo stejné téma, přesto bylo každé představení originální. Jako první tančil brněnský soubor Proty boty. „Je to pohybové a taneční divadlo, tančíme různé variace a snažíme se pohybem ukázat, jak se cítíme,“ říká tanečnice Dominika Miková.

Skupina Proty boty propojuje zdravé a znevýhodněné tanečníky už patnáct let. Vystupují v ní tělesně i mentálně postižení tanečníci. „Každému, kdo k nám do skupiny přišel, se velice zlepšily jeho pohybové i komunikativní schopnosti,“ říká vedoucí souboru Mila Vašíčková.

Zaplnit mezeru v práci s handicapem

Festivalu se dále účastnily integrované soubory A proč ne? (Brno), Bílá holubice (Ostrava), PATZ a T.I.K. (Jilemnice) a Freedom4 (Praha). Přestože se každá choreografie se zadaným tématem vypořádala jinak, jednu rekvizitu měla všechna vystoupení společnou: vozík.

„Specifikem na rozdíl od podobných festivalů je to, že v každém z účinkujících souborů musí být alespoň jeden účinkující s handicapem,“ říká koordinátor festivalu Michal Crhonek.

Další ročník festivalu uspořádá brněnské sdružení Kulturárium zase za dva roky. Projekt Tanec a handicap vznikl v roce 2009 jako platforma pro setkávání handicapovaných a zdravých lidí, které pojí společný zájem o současný tanec a pohybové divadlo.

Hlavním cílem projektu je zaplnit v České republice mezeru v práci s handicapem v oblasti tance, což je praxe v západních zemích zcela běžná, zdůrazňují organizátoři.