Pražské jaro představí mladou krev. Debut nabídne Jiřího Rožně

Pražské jaro představí zkušené muzikanty i nadějné talenty. Debut festivalu nabídne umění mladého dirigenta Jiřího Rožně (narozen 1991). Jako host s ním vystoupí vítěz Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2015, korejský flétnista Kim Ju-pin. Za doprovodu PKF-Prague Philharmonia nabídnou díla Franze Schuberta, Carla Nielsena, Bohuslava Martinů a Miloslava Kabeláče. Festival začne 7. května.

Do programu Pražského jara byl pravidelný dirigentský debut zařazen poprvé předloni. Jeho účelem je podporovat mladé dirigenty a dát jim šanci uvést se na mezinárodním fóru. Myšlenku debutu prosadil předseda Umělecké rady Pražského jara, dirigent Jiří Bělohlávek.

Jiří Rožeň: Nechci být klon

Čtvrtou Kabeláčovu symfonii Rožeň uvedl s Cameratou Salzburg na dirigentské soutěži Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award 2015, díky které debutoval v roce 2015 na slavném Salcburském festivalu. Miloslav Kabeláč (1908 až 1979) patří mezi přední české hudební skladatele a hudební pedagogy dvacátého století.

Jiří Rožeň: Musíme podporovat mladé publikum (zdroj: ČT24)

„Hráči, publikum i porota přijali Kabeláčovu hudbu velice pozitivně, velmi se o ni zajímali. Rád bych jeho hudbu nadále propagoval,“ uvedl Rožeň, který momentálně zastává pozici asistenta šéfdirigenta Skotského symfonického orchestru BBC.

Mladý hudebník Jiří Rožeň, považovaný za jeden z největších českých dirigentských talentů posledních let, byl ve čtrnácti letech přijat na Pražskou konzervatoř. Může se pochlubit titulem finalisty dvou světových dirigentských soutěží, londýnské Donatella Flick Conducting Competition a soutěžního klání přidruženého k salcburskému festivalu.

Rožeň si podle svých slov váží mnoha dirigentů, mezi které patří Claudio Abbado, Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Bernard Haitink nebo Kirill Petrenko. „Nechtěl bych mluvit přímo o vzoru, to svádí ke kopírování, a já bych byl nerad, aby se o mně mluvilo jako o klonu některého dirigenta,“ podotkl. Na Pražském jaru se představí v úterý 24. května.

Dalším talentovaným mladíkem, který na festivalu vystoupí, je teprve osmnáctiletý jazzový kytarista Andreas Varady. Když se v roce 2012 dostal na obálku prestižního časopisu Guitar Player, okamžitě ho angažoval slavný Mezinárodní jazzový festival v Montreux. V roce 2015 Varady absolvoval světové turné s kytaristou a zpěvákem Georgem Bensonem.

Andreas Varada se představuje (zdroj: ČT24)

Lístky na festival rychle mizí

O festival Pražské jaro je v posledních letech velký zájem. Oba zahajovací koncerty 71. ročníku byly vyprodané za první den předprodeje. Velký zájem je také o prolog festivalu 7. května v Rudolfinu, kde vystoupí korejský klavírista Čo Song-čin, letošní vítěz prestižní Chopinovy soutěže. Od 11. prosince, kdy byl zahájen prodej vstupenek, bylo prodáno 23 tisíc lístků, tedy 57 procent všech vstupenek.

Festival dále nabídne španělský a pobaltský cyklus. Dorazí klavíristé Maurizio Pollini a Murray Perahia nebo dirigent Daniel Barenboim s berlínským Státním orchestrem. Festival se dvěma koncerty připojí k oslavám 700. výročí Karla IV. Mou vlast pro zahajovací koncert 12. května nastuduje estonský dirigent Paavo Järvi.

Celkem program festivalu čítá 50 koncertů. Rozpočet festivalu se pohybuje mezi 80 až 85 miliony korun. Festival loni přišel po 14 letech o generálního partnera, kterým byla Česká spořitelna. Novým generálním partnerem Pražského jara se stala společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), za kterou stojí nejbohatší Čech Petr Kellner.

Vydáno pod