Slovácké divadlo hraje bez roucha, zato se sardinkami

Co se děje v divadelním zákulisí během přípravy nového představení? Vězte, že hraní je řehole, pro diváky ovšem zábavná, jak dokazuje úspěch britské komedie Noises Off. Uvedena byla na mnoha jevištích a přeložena do dvaceti jazyků, včetně češtiny. Pod názvem Bez roucha ji nejnověji nastudovalo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti.

Režisér Lloyd Dallas zkouší s malým hereckým ansámblem divadelní komedii a trpělivě se snaží sesynchronizovat herce s rekvizitami: každé dveře se musí otevřít v pravou chvíli a talířek se sardinkami musí být na správném místě ve správnou dobu. Režiséra fiktivní inscenace si zahrál Jiří Hejcman - v režii skutečného režiséra Šimona Dominika. 

„Hra propojuje dva divadelní světy: ten, který diváci důvěrně znají ze svých sedaček, a ten, který si za kulisami představují,“ vysvětlil Dominik podstatu hry Bez roucha. Diváky zavede za scénu, kde se během zkoušení a repríz hroutí dekorace i soukromé životy.

Reportáž: Slovácké divadlo hraje Bez roucha (zdroj: ČT24)

Inscenaci napsal na začátku osmdesátých let britský dramatik Michael Frayn. České publikum ji poznalo především z nastudování Jiřího Menzela v Činoherním klubu o pár let později. Na Broadwayi se Bez roucha odehrálo přes pět set repríz - ve Slováckém divadle ještě tak daleko nejsou. Potřetí od premiéry odhalí svět divadelníků 13. února.