Eagles of Death Metal: Zahrajeme v Bataclanu. Chceme oslavit život

Eagles of Death Metal o pařížském útoku (zdroj: ČT24)

Členové kapely Eagles of Death Metal hodlají navzdory teroristickému útoku, jehož přímými svědky se v Paříži stali, opět vystoupit v síni Bataclan. Na koncert amerických rockerů vtrhli 13. listopadu teroristé a zabili 89 lidí.

Muzikanti o katastrofě delší dobu mlčeli, teprve nedávno se se svými emocemi svěřili internetovému magazínu VICE. A i přes znatelné emoce jsou jejich plány do budoucna jasné: vrátit se. 

Hughes a další člen kapely, který byl na místě v době útoku, bubeník Julian Dorio, popsali v rozhovoru řádění teroristů v sále. „Viděl jsme vepředu dva chlápky a byla to asi nejhorší věc, co jsem kdy viděl. Bez ustání stříleli do diváků,“ uvedl Dorio.

Chci, abychom byli první skupina, která v Bataclanu bude hrát, až se znovu otevře. Naši přátele tam přišli, aby viděli rock'n'roll, a zemřeli. Já tam chci jít a žít.
Jesse Hughes
Jeden ze zakladatelů Eagles of Death Metal

Hughes se s jedním z útočníků setkal tváří v tvář, když hledal svou přítelkyni. Podařilo se mu však vyváznout bez zranění. Důvodem, proč v Bataclanu tolik lidí zahynulo, je podle něj mimo jiné to, že „spousta lidí nechtěla opustit své přátele“.

Po podrážky v krvi

Baskytarista Matt McJunkins zase popsal momenty, kdy se s několika dalšími lidmi zabarikádoval v zákulisí. Jediné, co jim sloužilo jako případná zbraň, byla láhev šampaňského, kterou někdo z promotérů nachystal na oslavu po koncertě. Dodal, že jedna z žen byla postřelená a neustále krvácela. „Její krev prýštila zem a sahala nám čím dál výš po podrážky bot,“ popsal. Všichni přítomní se báli, že krev vyteče zpod dveří po schodech a upozorní útočníky, kde se schovávají. 

Štěstí měl také zvukař Shawn London. Střelec ho totiž minul, ale London rychle zareagoval a zřítil se k zemi, jako by byl zasažen. Jen díky tomu zřejmě přežil. Spolu s dalšími lidmi se mu podařilo uprchnout, když terorista měnil zásobník. 

Sestava masakr v síni Bataclan přežila, zahynul ale šestatřicetiletý Brit Nick Alexander, který prodával její propagační předměty. Teroristé zabili také tři zástupce jejich hudebního vydavatelství.