Rekonstrukce hrubě zasáhla do bývalého sídla Puppů

Karlovy Vary - Kolem rekonstrukce historického domu Quisisana - bývalého sídla rodiny Puppů, který dnes vlastní manželka moskevského starosty, vypukl spor. Podle Národního památkového ústavu stavební firmy historickou hodnotu památky zničily; investor spolu s magistrátem to odmítají a tvrdí opak.

I přes nesouhlas památkářů s postupem rekonstrukce stavební firmy dokončily první část oprav. Do věže vložily schránku s pamětními předměty - kromě stavebního povolení i s ruskými rubly. „Dali jsme to tam jako připomínku investora. Vkládá do Karlových Varů své peníze a pomáhá městu zlepšovat jeho vzhled,“ říká architekt stavby Alexander Mikoláš. To si nemyslí pracovníci památkového ústavu. Tvrdí, že stavaři odstranili ve větším rozsahu, než bylo domluveno, části historických omítek a krovů.


„Došlo k závažným poškozením památkových hodnot objektu. Z naší strany byl vždy nesouhlas k tomu postupu investora,“ říká náměstkyně pro výkon správy Národního památkového ústavu v Lokti Romana Riegerová. „Máme na tuto stavbu všechna povolení řádně v právní moci a povolení dodržujeme,“ tvrdí Mikoláš. Mluvčí magistrátu s ním souhlasí: „Investor postupuje zcela v souladu se stavebním povolením, které bylo schváleno i po památkové stránce,“ tvrdí Jan Kopál.

Pracovníci odboru památkové péče se názorem svých kolegů z památkového ústavu neřídili. „Výsledkem jejich konání je, že památka přestala být památkou,“ konstatuje ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka. Památkáři předali spis inspekci ministra kultury a čekají na odpověď.