V Plasích bude možné omítnout si zeď

Plasy (Plzeňsko) - Historické stavební prvky, konstrukce, materiály a řemeslné nástroje nabídne do roku 2014 Centrum stavitelského dědictví v Plasích, jehož výstavba právě začala. Vznikne z bývalého pivovaru a hospodářského dvora kláštera v Plasích. Materiály i nástroje, které se v dějinách stavitelství používaly, zde budou nejen jako výstavní exponáty - v experimentálních dílnách si budou moci návštěvníci pod dohledem odborných řemeslníků vyzkoušet i historické stavební postupy.

Chátrající areál kláštera se díky evropským dotacím konečně dočká potřebné rekonstrukce. Centrum stavitelského dědictví chce v Plasích vybudovat Národní technické muzeum ve spolupráci s památkovým ústavem. Muzeum získalo na opravu 393 milionů korun, z toho 334 milionů Kč poskytne EU, zbytek dá stát. „Největší plus vidím v tom, že se konečně podařilo najít náplň pro monumentální komplex národní kulturní památky,“ říká starosta Plas Miloslav Hurt (ODS) a poukazuje na to, že problémy s využitím areálu řešil už kníže Metternich. Centrum stavitelského dědictví začne odborníkům postupně sloužit už od roku 2011.

Hlavním smyslem centra bude zachování povědomí o historickém stavitelství - o řemeslech, materiálech nebo nástrojích, které kdysi stavitelé používali. Možnost poučit se a vyměnit si zkušenosti najdou v Plasích památkáři, studenti, ale i rodiny s dětmi. K dispozici tu bude studijní depozitář, přednáškové sály, muzeální expozice i experimentální dílny.

„Každý bude moci osahat způsoby zasklení nebo si pod vedením tesaře, zedníka zkusit třeba nahodit zeď,“ říká generální ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček. „Je to něco pro kluky všech věků, kteří se dozví, jak to dělali ti před námi. Dneska už ani neví, jak se vyrábí krov nebo jak se hasí vápno. Tady se budou moci podívat na to, jak se to dělá,“ poznamenal ministr kultury Václav Riedbauch.

Projekt zachrání značně zdevastovaný románsko-barokní hospodářský dvůr. Využití získá kromě pivovaru s domem sládka také barokní klášterní mlýn. Vznikne také konferenční prostor a odborná knihovna propojená s městskou. Pivovar bude muzeem, místem setkávání a depozitářem. Horní část, tedy hospodářský dvůr, poslouží pro experimentální dílny, workshopy a přednášky.

Cisterciácký klášter v Plasích založil před rokem 1146 kníže Vladislav II. Husité ho zničili. V letech 1661 až 1740 byl barokně přestaven podle plánů Jana Baptisty Matheye, Jana Blažeje Santiniho a Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po roce 1826 stavitelé upravili bývalou prelaturu na zámeckou rezidenci knížat Metternichů.

Už v roce 2013 by měly být objekty kláštera přístupné veřejnosti. Na projektu pracuje město, několik univerzit, muzeí a profesních sdružení. Plasy opraví do roka za 160 milionů korun most u kláštera, vybudují kruhový objezd, lávku do konventu, nové chodníky a zeleň.

  • Klášter Plasy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1151/115086.jpg
  • Klášter v Plasích autor: www.zamky-hrady.cz, zdroj: www.zamky-hrady.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/155/15409.jpg