„Středověká detektivka“ Jméno růže na divadle

Brno - Jeviště Městského divadla Brno se díky nové inscenaci Jméno růže změní v tajemný středověký klášter. V historických kulisách se odehraje příběh dvou mnichů, kteří se během jednoho týdne pokoušejí rozkrýt záhadné vraždy a při tom přicházejí na kloub velkému tajemství. Představení je dramatizací stejnojmenné a celosvětově oblíbené knihy italského spisovatele Umberta Eca.

Jméno růže znají i filmoví diváci díky snímku, jehož hlavní hvězdou byl Sean Connery v roli františkánského mnicha Viléma z Baskervillu. Divadelní verze vznikla pro festival ve Wunsiedelu v Německu. Z německé adaptace Clause Frankla vychází i Městské divadlo v Brně. Režisér Petr Kracik slibuje vášnivý příběh o ztrátě víry v řád se strhujícími hereckými výkony.

Divadelníci označují představení jako mystický thriller. „Román sice připomíná středověkou detektivku, ve které se to hemží mrtvými mnichy, sexuálními akty různého druhu a záhadnými mystérii, což je pro čtenáře nepochybně atraktivním lákadlem, má však také poměrně složitou strukturu a rozhodně nezapře, že jeho autorem je jeden z největších evropských znalců středověku,“ upozornil dramaturg a autor inscenační úpravy Ladislav Stýblo.

Jméno růže na divadelních prknech (zdroj: ČT24)

Méně postav, méně dialogů, stejně záhad

Je pochopitelné, že Franklova adpatace nemohla na jeviště převést zdaleka celé bohatství Ecova románu. „Opouští vše, co není nezbytné pro pochopení zápletky, vykreslení postav a tématu nebo vytvoření atmosféry. Poněkud byl také redukován počet jednajících postav na nezbytné minimum,“ vysvětlil Stýblo.

Důraz se přenáší na vizuálně vděčné momenty. Naopak obsáhlých citátů ze středověkých děl a duchaplných dialogů je v divadelním představení méně než v knize. Publikum zůstane například ochuzeno o většinu dialogů mezi Vilémem a Adsonem. Kdo o ně nechce přijít, musí sáhnout po knize, která už vyšla ve 42 jazycích, samozřejmě včetně češtiny.

Vzhledem k prostředí, v němž se děj odehrává, je inscenace doménou mužské části souboru. V rolích Viléma s Adsonem účinkují Viktor Skála a Vojtěch Blahuta. Inkvizitora Bernarda Guie hraje Martin Havelka, jako opat Abbo se představí Zdeněk Junák. V jediné ženské roli Dívky alternují Andrea Březinová a Hana Kováříková. Autorem scény je Jaroslav Milfajt, kostýmní návrhy připravila Andrea Kučerová, hudbu složil Dalibor Štrunc. Premiéra je 19. února na Hudební scéně Městského divadla.

  • Zdeněk Junák v představení Jméno růže autor: Jef a Tino Kratochvilové , zdroj: Městské divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2336/233571.jpg
  • Jméno růže autor: Jef a Tino Kratochvilové , zdroj: Městské divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2336/233569.jpg
  • Jméno růže autor: Jef a Tino Kratochvilové , zdroj: Městské divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2336/233568.jpg