Captain America: Návrat prvního Avengera ve velkém akčním stylu

Kdysi zachránil svět, ale ten, do kterého se teď vrací, je jiný, neboť staré dobré časy jsou navždy pryč. Jenomže tenhle podrazácký svět musí brát, jaký je a ne jaký by ho chtěl mít. Jinak si naběhne! Nikomu nemůže věřit, (skoro) na nikoho se nemůže spolehnout, všichni mu jdou po krku a dalších citlivých místech. Ale mohutně a symetricky osvalený Steve Rogers je i v pětadevadesáti v top komiksové formě, takže z něj mrtvolu jen tak někdo neudělá. Než začne ultimátní mazec, chce si někdo radši vystoupit?

Tak je tu konečně znovu a je hodně těch, kteří na to netrpělivě a (právem) natěšeně čekali. Symbol cti, statečnosti a přátelství, laboratorně vyšlechtěný a úspěšně rozmrazený mutant Ramba a Mirka Dušína, který nemohl dlouho zůstat u ledu – nedomrlý brooklynský kluk Steve Rogers, z něhož se stala ikona země Kapitán Amerika.

Zhruba před třemi roky ho pro velké filmové plátno vzkřísil Texasan Joe Johnston, který má pověst režiséra, jenž za balík odvede vcelku odpovídající show, což se ve snímku Captain America: První Avenger (bekovaném sto čtyřiceti miliony dolary) v zásadě také stalo. Byla to slušná a zábavná popcornovka se zajímavým retro vizuálem, ale žádná převratná cool pecka se tehdy do filmového světa nenabourala.

To o něco lépe si Kapitán Amerika vedl hned o rok později pod režijním dohledem Josse Whedona v hvězdném týmu super hrdinů Avengers, kteří měli podstatně vyšší hodnocení i rozpočet (jenž se už vyšplhal až na dvě stě dvacet milionů dolarů a vzápětí se také zaplatil). Ředitel SHIELDu Nick Fury ho tehdy angažoval do téhle výkonné „týmovky“ spolu s Iron Manem, Neuvěřitelným Hulkem, Hawkeyem a Black Widow, protože svět byl zase na pokraji velkého maléru. Idealistický patriot Kapitán Amerika odvedl, co se od něj čekalo a tehdy jsme ho také viděli naposledy.

Ale bylo jasné, že jen co se vysypou prasátka a schrastí potřebný balík (který tentokrát činil „jen“ nějakých sto sedmdesát milionů dolarů) přijde čas na Rogersovu další sólovou jízdu. A tady ji máme. Odehrává se ve světě, který se sice hodně změnil, ale stále je pro život nebezpečným místem, kde se temné síly ze zákulisí snaží nastolit svůj militantní řád, jenž se rodí z bolesti, smrti a zardoušené svobody, jejíž cena začíná být hodně vysoká, ale přesto je třeba ji zaplatit.

Zdá se, že si organizace SHIELD, která se stala Rogersovou základnou, bude muset pořádně máknout, což začne být zásadní problém ve chvíli, kdy je na jejího ředitele Furyho spáchán brutální atentát a Black Widow s Rogersem se stanou jejími hlavními, pronásledovanými terči. Něco hnusného, arogantního, agresivního a nechvalně dobře známého z minulosti, začíná infiltrovat současnost. Že by hydra byla znovu vzkříšena, pronikla tam, kde by ji nikdo nečekal a začala bezmocný svět posouvat k bodu zlomu mezi chaosem a jejím pošahaným řádem? Jisté je, že proti Rogersovi, který jako vždy dělá jen to, co je správné, stojí tentokrát silný a rychlý nepřítel s kovovou paží a nepřítomným výrazem někoho, s kým se již v minulosti někdy někde setkal…

Robert Redford, Samuel L. Jackson
Zdroj: ČT24/Walt Disney Studios

Nejlepší marvelovka, jaká kdy byla natočena?

Režisérská dvojice, bratři Anthony a Joe Russoovi, tu skočili rovnýma nohama z přece jen komornějšího světa televizních filmů a seriálů rovnou do džungle velkého, kultovního a vysokorozpočtového hollywoodského blockbusteru. A tenhle skok jim nezlomil vaz, ale prokázal, že to nejsou žádná režijní paka, ale s nadhledem ovládají své řemeslo i pravidla žánru, a z megarozpočtu, na jaký nepochybně narazili poprvé v životě, si nesednou na zadek.

Za spoustu peněz tu odvedli spoustu akční muziky, vygradovaných bojovek, opulentního vizuálu, situačních gagů a hlášek, které mají šanci se chytit („Než začneme, chce někdo vystoupit?“, „Když do války, tak v uniformě“, „Vymažte ho a nastartuje znovu!“, „Přišla asi o půl litru krve - nebo o litr“). Nabízí nám tu velkolepou akční jízdu na plný plyn s nesmrtelnou ikonou Marvelu.

Chris Evans
Zdroj: ČT24/Walt Disney Studios

Popcornovou jízdu, která v návalu prvního nadšení, spojeném s nezpochybnitelným zjištěním, že první Captain America byl jednoznačně překonán (což přiznejme si, vzhledem k jeho kvalitě zas není tak super obtížné), vyvolávala i úvahy o tom, zdali jsme se právě nepotkali nejlepší marvelovkou, jaká byla kdy natočena. S odstupem toho, který již odložil 3D brýle (v nichž žádné zásadní 3D stejně vidět nebylo), bych osobně až po takovýchto superlativech nesahal a spokojil se s o stupeň vlažnějším hodnocením, které by tenhle nepochybně úspěšný Návrat prvního Avengera zařadilo mezi to lepší, co kdy z filmové produkce Marvelu vypadlo.

Klaďas Chris Evans vs. záporák Sebastian Stan. V obsazení neprohrává nikdo

Spíše odlschoolovou jedničku tu vystřídala, temná a ostře nastříhaná, nekompromisní dvojka, která titulní postavě více sluší. Zhruba ve stejném gardu si ji zahrál stejně kultivovaný jako nabušený hranáč Chris Evans, disponující namakanou muskulaturou, klukovským pohledem, idealistickým založením, inovovaným bojovým dresem a přetékajícím patriotickým patosem. Přístupnost od 12 let určitě neohrozí první polibek, který vyprodukoval od roku 1945, ale kdo by nechtěl líbnout nekompromisní čističku Scarlett Johanssonovou, která se s řešením kritických situací na misi nikdy moc nepárá.

Třetí silnou figurou je pak Samuel L. Jackson, jehož robustní postava ředitele SHIELDu Nicka Furyho tu v některých fázích dostává hodně prostoru. Jeho souboj s přesilovkou zákeřných atentátníků patří mezi akční vrcholy snímku, přepnutého do bojového modu. K téhle silné trojce se pak v druhém plánu připojuje stínový šéf SHIELDu a mozek spiknutí, legendární Robert Refdord, jehož kontroverzní postava lehce osciluje mezi dirigentem zákulisí a mimoněm mezi nebem, peklem a zemí, v kterémžto prostoru také poletuje Falcon alias stále dobře natrénovaný veterán Sam Wilson, jenž nabídl vděčnou šanci sympatickému překvapení filmu Anthony Mackiemu.

Klasického záporáka Winter Soldiera tu pak představuje Sebastian Stan, nelítostný mentál s vymytým mozkem, vypatlanou duší a kovovou rukou, kterého je třeba zastavit, i když bude těžké ho zachránit (ale to netušíte, čeho všeho je Rogers v tomto ohledu schopen, a to i s ohledem na další plánované pokračování, avizované zatím na rok 2016).

Bojové Helicarriery, schopné zničit tuto zemi, přece jen odstartovaly, Steve Rogers se svojí partou i hudba Henryho Jackmana jdou do toho, neodbytý a dramatický postavený scénář, podle kterého je co točit i hrát, nabízí výživné finále, ve kterém (když to superhrdinům nevyjde) by mohla zemřít spousta lidí. A vy s mírným údivem zjišťujete, že vám dabing tentokrát tolik nevadil a že navzdory tomu, že se tenhle Captain America bral o hodně vážněji a tvářil o dost zlověstněji než ten předchozí, vy jste se téměř nonstop slušně bavili. Co na tom, že tenhle Návrat je spíše filmem okamžiku, který si v danou chvíli pořádně užijete, ale daleko a nadlouho si ho neodnesete. Není náš život vlastně složen právě z prožívání takových okamžiků, které nám právě tady a teď dělají dobře? Díky za ně, Kapitáne.

CAPTAIN AMERICA: WINTER SOLDIER / CAPTAIN AMERICA: NÁVRAT PRVNÍHO AVANGERA. USA 2014, 136 min., český dabing/české titulky, od 12 let, 2D/3D/IMAX 3D. Režie: Anthony Russo, Joe Russo. Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely. Kamera: Trent Opaloch. Hudba: Henry Jackman. Hrají: Chris Evans (Steve Rogers/Captain America), Scarlett Johanssonová (Nataša Romanoffová), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Sebastian Stan (Bucky Barnes/Winter Soldier), Anthony Mackie (Sam Wilson/Falcon), Robert Redford (Alexander Pierce), Cobie Smuldersová (Maria Hillová). V kinech od 3. dubna 2014.