Jičínská nemocnice se dočká nového pavilonu. Vzniká na místě staré a vlhké budovy

Události v regionech: Začala stavba pavilonu jičínské nemocnice (zdroj: ČT24)

V areálu Oblastní nemocnice v Jičíně začala stavba nového multifunkčního pavilonu. Královéhradecký kraj za něj zaplatí téměř 320 milionů korun. Už v příštím roce by tak nemocnice mohla mít nové laboratoře, oddělení hematologie nebo onkologický stacionář.

Ve staré a nevyhovující budově bylo původně infekční oddělení, poté onkologie. Prostory už ale dosluhují a pro onkologické pacienty se vůbec nehodí. „Není to pro pacienty, aby se tady dělala medicína 21. století. A vůbec ne onkologie, což je už docela náročný obor,“ popsal primář radiační a klinické onkologie Jiří Förster. 

Na novou budovu se těší i personál, dosud totiž měly sestry zázemí ve vlhkém sklepě. „Celá budova je vlhká, odpadává nám tu omítka,“ poukázal Förster. Nové prostory bude mít i hematologie, transfúzní stanice nebo laboratoře.

Stávající budova je vlhká a nevyhovuje
Zdroj: ČT24

Nemocnice v novém pavilonu navíc získá prostor pro magnetickou rezonanci. „Budeme to mít na jednom místě. Myslím si, že je to velmi funkční prostředí, moderní prostředí, velmi přívětivé pro pacienty a samozřejmě také pro personál,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Sláma.

Stavbu ohrozilo zdražování materiálu a energií

Pro jičínskou nemocnici jde o zásadní stavbu, na kterou čekala už roky. Ještě v létě ale panovaly obavy, zda se v plánovaném termínu stavět opravdu začne. Výběrové řízení se protahovalo a ceny za materiál a energie stoupají. Firma Geosan Group si tak vzala před podepsáním smlouvy čas na rozmyšlenou.

Nakonec platí původní cena 318 milionů korun. „Chceme dostát závazkům, jak jsme se s krajem domluvili,“ vysvětlila mluvčí Geosan Group Vlasta Končelová. Pavilon by měl být hotový v létě příštího roku.