Autobus, ve kterém jela, smetlo tornádo. Nyní zraněná dívka opět chodí

Události: Dívka, kterou zranilo tornádo, opět chodí (zdroj: ČT24)

Patnáctiletá Silvie Hromková udělala první kroky. Léčí se se zraněním, které utrpěla při červnovém řádění tornáda na Jižní Moravě. Jela v autobusu, který větrný živel odhodil mimo silnici. Lékaři zpočátku tvrdili, že už možná nikdy nebude sama chodit.

„Nejdříve to bylo strašně těžké, nejen se s tím smířit, ale i to, že by to tak mohlo být. Pak jsem si řekla, že to tak nebude,“ vzpomíná Hromková. Před dvěma měsíci by se bez berlí neobešla. Lékaři předpokládali, že bude minimálně rok na vozíčku, než se projeví efekt operace, při níž v noze nahradili část nervu.

„Silvinčin nerv je celistvý. Teďka čekáme, než přes ten defekt prorostou vlákna,“ popisuje s optimismem neurochiruržka Soňa Kryštofová. Zda se to podaří a dívka bude moci chodit bez problémů, budou lékaři vědět nejdřív příští léto.

„Koleno ohnu v pohodě, ale se špičkou nepohnu vůbec. Dlaha je pružná a podporuje chůzi,“ vysvětluje dívka. S prvními kroky se pochlubila na sociálních sítích. Šestým týdnem rehabilituje v sanatoriu v Luži v Pardubickém kraji.

Její matka oceňuje dceřinu píli i péči lékařů. „Je velmi motivovaná. Chce být normální zdravá holka a každý ji chválí.“

Silvie má vysoké cíle nejen po zdravotní stránce. Na konci školního roku chce ukončit základní školu a v tom příštím nastoupit na střední zdravotnickou. Původně plánovala studovat na policejní škole, to ale kvůli úrazu musela přehodnotit.