Brendl: Naše srdce tepe v regionu

Česká strana regionů (ČSR) jde do voleb do Evropského parlamentu (EP) s heslem Mladí do Europarlamentu. Strana se pyšní tím, že sestavila na české poměry unikátní kandidátku mladých lidí do čtyřiceti let bez politické příslušnosti. Lídryní ČSR je paralympijská medailistka z Londýna Tereza Diepoldová. „Chtěli bychom být platformou, která mladým lidem otevírá cestu do EP. Byli by totiž lepšími partnery pro ostatní evropské politiky,“ domnívá se místopředseda strany František Brendl.

Brendl: Naše srdce tepe v regionu (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Pokud by se zástupci ČSR do europarlamentu dostali, zaměřili by se na sociální oblast, konkrétně na financování sportu a handicapovaných. „To, co musíme bránit, jsou evropské principy lidství, tedy sociální politika a sounáležitost,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Brendl.

Podle Brendla došla Evropská unie na křižovatku, kde se musí zamyslet nad tím, co je její smysl. „Jestli se má pouštět do euronesmyslů typu okurek a banánů nebo jestli se máme vrátit k principům společné obrany a ekonomiky a podpoře evropské kultury – to je to, co nás odlišuje od zbytku světa,“ myslí si Brendl.

Brendl by rád oživil myšlenku Visegrádské čtyřky (tedy zemí ČR, Slovenska, Maďarska a Polska), protože máme s těmito zeměmi mnoho společného. „Pak bychom mohli v Evropě hrát první, možná druhé housle, ale i to by bylo lepší než to, co tam hrajeme teď… Myslím, že je důležité, aby se do EP dostávali lidé, kteří pamatují na svébytnost regionu a záleží jim na něm,“ uzavřel Brendl.