Kryptoburza FTX dluží přes 70 miliard korun. Nový šéf popsal „úplné selhání“

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží padesátce největších věřitelů téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím digitálních měn. Soudní slyšení započne v úterý.

Z dokumentů, které firma poskytla při vyhlášení úpadku, vyplývá, že může finanční prostředky dlužit až milionu lidí a firem. Deseti největším věřitelům, které nejmenovala, by měla splatit 1,45 miliardy dolarů (34 miliardy korun).

Společnost FTX bankrot vyhlásila poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů (141,2 miliardy korun). Konkurenční burza Binance zároveň odstoupila od svého plánu kryptoměnovou burzu FTX převzít. Problémy FTX tvrdě zasáhly trh s bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Domy za firemní peníze

Po pádu firmy odstoupil z vedení společnosti její zakladatel Sam Bankman-Fried. Na jeho místo nastoupil John Ray, bývalý likvidátor Enronu. V sobotu FTX uvedla, že zahájila revizi svých globálních aktiv a že připravuje prodej nebo reorganizaci některých podniků.

Není jasné, kolik lidé, kteří mají na burze finanční prostředky, dostanou na konci konkurzního řízení zpět. Mnozí odborníci varovali, že to může být jen zlomek toho, co do firmy vložili.

„Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání firemní kontroly a takovou naprostou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo zde,“ konstatoval Ray. Firemní prostředky se podle něj používaly na nákup osobních věcí, a dokonce i domů pro zaměstnance. Kontrola výdajů společnosti neodpovídala standardům firemního vedení financí.

Platby se schvalovaly smajlíky

Už v minulém týdnu u soudu padlo, že zkrachovalé kryptoburze zcela chyběl regulační dohled a firemní kontrola. V dokumentu podaném k americkému soudu to uvedl právě nový šéf firmy John Ray. Text mimo jiné vykresluje chaotickou síť vzájemně provázaných a špatně řízených společností a nedostatek kontroly výdajů peněz firmy i klientů. 

„Vyrozuměl jsem, že k některým z těchto transakcí zřejmě neexistuje dokumentace jako k půjčkám a některé nemovitosti byly v bahamských záznamech zapsány na osobní jméno těchto zaměstnanců a poradců,“ prozrazuje Ray v dokumentu.

„Zaměstnanci FTX například podávali žádosti o platby prostřednictvím chatu, kde různorodá skupina nadřízených schvalovala platby tím, že na ně reagovala personalizovanými emotikony,“ píše se dále v podání.

Účetní oddělení neexistovalo

FTX podle Raye neměla žádnou centralizovanou kontrolu hotovosti. Chybí přesný soupis účtů a osob, které s nimi mohly nakládat. Firma také nevěnovala dostatečnou pozornost spolehlivosti bankovních partnerů po celém světě.

Společnost neměla účetní oddělení a tuto funkci si zajišťovala externě. Jedna z firem, která poskytovala auditorské služby, má sídlo ve virtuálním světě metaverzum platformy Decentraland. „Mám zásadní obavy, pokud jde o informace uvedené v těchto auditovaných finančních výkazech,“ svěřuje se nový šéf.

I sestavení seznamu zaměstnanců společnosti FTX se zdá být obtížné. FTX Group dále nevedla účetní knihy ani záznamy a neměla bezpečnostní kontroly, co se týče jejích digitálních aktiv, uvádí dále mimo jiné dokument.